Ukraińskie gołąbki z ziemniakami i kaszą

Ocena:

4.47 (185)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Wigilijne danie ukraińskiej kuchni

Składniki:

  • 1 główka kapusty (ok. 2 kg)
  • 2 kg ziemniaków
  • 250 g kaszy gryczanej
  • 4 cebuli (ok. 400g)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Ukraińskie gołąbki z ziemniakami i kaszą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę obgotowywać w osolonej wodzie, zdejmując kolejno liście. Na liściach ściąć nożem grubsze części.
  • Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce albo w malakserze, wycisnąć sok.
  • Kasze ugotować na sypko.
  • Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoto. Wymieszać z ziemniakami i kaszą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
  • Farsz wykładać na liście, zawijać gołąbki.
  • Gołąbki układać w naczyniu lub garnku, zalać do połowy wodą, zagotować, wstawić do piekarnika i dusić przez ok. 1-1,5 godziny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne