Funnel cake to smażone lane ciasto, szczególnie popularne w USA, w Polsce znane pod nazwą lane faworki. W zależności od preferencji, na gorący tłuszcz możemy wlewać przez lejek bardzo cienkie nitki lub grubsze. Jedne i drugie są bardzo chrupiące i smaczne. Podaje się je na słodko, a najpyszniejsze są po lekkim przestudzeniu. Zobaczcie, jak przygotować funnel cake w 15 minut.
StockFood
(średnia 0 z 0 głosów)
Ciasto na funnel cake: do miski wbijamy jajka, dodajemy: mleko, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy jednolite ciasto, bez grudek. Możemy zrobić to przy pomocy miksera lub trzepaczką.
Tłuszcz: na małej patelni o ok. 20 cm średnicy rozgrzewamy olej do ok. 175°C na ok. 3 cm wysokości.
Smażenie: ciasto wlewamy na tłuszcz przez lejek okrężnym ruchem. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na papier kuchenny, żeby osączyć tłuszcz.
Podanie: przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- W zależności od grubości ciasta funnel cake przypomina w smaku nasz chrust, grubsze – pączki lub faworki.
- Przy smażeniu funnel cake ważna jest temperatura tłuszczu. Jeśli posiadamy termometr kuchenny, to temp. powinna wynosić ok. 175°C. Jeśli nie, to na rozgrzany olej wlewamy odrobinę ciasta, powinno wypłynąć od razu. W razie potrzeby podgrzewamy olej jeszcze przez chwilę.
- Usmażone i osączone z tłuszczu możemy posypać cukrem pudrem, cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, polać roztopioną czekoladą lub podać z bitą śmietaną i owocami.
Komentarze