Funnel cake

Funnel cake to smażone lane ciasto, szczególnie popularne w USA, w Polsce znane pod nazwą lane faworki. W zależności od preferencji, na gorący tłuszcz możemy wlewać przez lejek bardzo cienkie nitki lub grubsze. Jedne i drugie są bardzo chrupiące i smaczne. Podaje się je na słodko, a najpyszniejsze są po lekkim przestudzeniu. Zobaczcie, jak przygotować funnel cake w 15 minut.

 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

faworki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Funnel cake - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na funnel cake: do miski wbijamy jajka, dodajemy: mleko, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy jednolite ciasto, bez grudek. Możemy zrobić to przy pomocy miksera lub trzepaczką.

  • 2.

    Tłuszcz: na małej patelni o ok. 20 cm średnicy rozgrzewamy olej do ok. 175°C na ok. 3 cm wysokości.

  • 3.

    Smażenie: ciasto wlewamy na tłuszcz przez lejek okrężnym ruchem. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na papier kuchenny, żeby osączyć tłuszcz.

  • 4.

    Podanie: przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • W zależności od grubości ciasta funnel cake przypomina w smaku nasz chrust, grubsze – pączki lub faworki. 
  • Przy smażeniu funnel cake ważna jest temperatura tłuszczu. Jeśli posiadamy termometr kuchenny, to temp. powinna wynosić ok. 175°C. Jeśli nie, to na rozgrzany olej wlewamy odrobinę ciasta, powinno wypłynąć od razu. W razie potrzeby podgrzewamy olej jeszcze przez chwilę.  
  • Usmażone i osączone z tłuszczu możemy posypać cukrem pudrem, cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, polać roztopioną czekoladą lub podać z bitą śmietaną i owocami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy