Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, drożdże.Wymieszać. Dodać szklankę wody z 3 łyżkami oliwy. Wymieszać łyżką, wysypać na stolnicę, wyrobić ciasto. Nasmarować oliwą by nie wyschło, położyć na formę wysmarowaną oliwą w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30-40 min. ( drożdże świeże mile widziane, tym razem miałam suszone)
Pokroić cebulę i pomidory.
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na okrąg lub prostokąt. Większe- cieńsze ciasto, mniejsze- grubsze bardziej puszyste. Posmarować oliwą pędzelkiem na wierzchu.
Na jednym cieście ułożyć pomidory, posypać ziołami prowansalskimi i solą morską, a na drugiej np. czerwoną cebulę, sól, rozmaryn i gałązki tymianku. Odstawić na blasze na 20 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp 210- 220 stopni. Piec około 20 min na złoty kolor.
Podawać jako przekąskę na ciepło lub na zimno, w czasie oczekiwania na główny posiłek. Najlepsze ciasto jest średniej grubości- wg mnie;)
Do tego maczać kawałki w ulubionym sosiku- czosnkowy, tzatziki, pomidorowy czy curry..ale mój popisowy sos curry opiszę innym razem;)
Do focacci można dodać np tylko same zioła, czosnek,oliwki zielone, kawałeczki rokpola, paski wędzonej szynki. Dwa składniki w zupełności wystarczą- taki minimalizm:)Focaccia to pizza a raczej podstawa pizzy, bez sosu, sera i mnogości dodatków.
Komentarze