Chlebek jogurtowy

Przepis na chleb na bazie jogurtu.

Pieczywochleb

Czas przygotowania:
3 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.39 z 150 głosów)

Składniki:

  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 3 dag świeżych drożdży
  • łyżka ciemnego miodu lub melasy
  • łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki chlebowej pszennej typ 750 (można dodać 1/2 szklanki razowej)
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jogurt podgrzewamy, aby był letni, mieszamy dokładnie z drożdżami, miodem lub melasą i solą, wlewamy do mąki, mieszamy, zagniatamy przez 10 min. Przykrywamy, odstawiamy na 1 godz. Ponownie zagniatamy, dosypując tymianek. Na blasze kładziemy papier do pieczenia, oprószamy mąką, kładziemy ciasto, formujemy bochenek. Oprószamy mąką, zostawiamy pod przykryciem na 1 godz. Nacinamy z wierzchu na krzyż nożem tapicerskim. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C, środek spryskujemy obficie wodą, do zaparowanego wstawiamy blachę z chlebem. Pieczemy ok. 45 min, pod koniec ponownie zaparowujemy piekarnik.

Porady

Zobacz też przepis na: chleb z garnka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy