Faworki z piekarnika przygotowujemy z takich samych składników, jak te tradycyjne, jedyną różnicą jest sposób obróbki cieplnej. W tej wersji są zdecydowanie mniej kaloryczne, a przy tym kruche i delikatne. Posypane cukrem pudrem będą stanowiły miły dodatek do poobiedniej kawy czy herbaty. Podajemy przepis na puszyste faworki z piekarnika – gwarantujemy, że posmakują każdemu łasuchowi.
iStoick
(średnia 1 z 1 głosów)
Jajka: myjemy je, oddzielamy białka od żółtek. Potrzebne nam będą tylko żółtka.
Ciasto: wszystkie składniki i 20 g cukru pudru przekładamy do miski i wyrabiamy rękoma lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego na jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i przekładamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik: nagrzewamy go do 175°C.
Formowanie faworków: ciasto dzielimy na 2 części, 1 przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychało. Drugą część rozwałkowujemy bardzo cienko, ciasto wręcz powinno być przezroczyste. Nożem lub radełkiem wykrawamy kawałki o ok. 2,5 cm szerokości i 10 cm długości. Na środku każdego kawałka ciasta robimy nacięcie i wywijamy na drugą stronę.
Pieczenie: blachę z wyposażenia kuchenki wykładamy papierem do pieczenia. Faworki układamy jeden obok drugiego. Pieczemy je ok. 10 minut do lekkiego zezłocenia. Gotowe przekładamy na kratkę do studzenia i pieczemy kolejną porcję.
Podanie: faworki z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
faworki - zobacz inne inspiracjePorady
- Faworki z piekarnika są wyśmienite, jednak ich smak trochę różni się od tych smażonych w tłuszczu. Niewątpliwie jednak dużą ich zaletą jest to, że mają zdecydowanie mniej kalorii. Jeśli dodatkowo zrobimy cukier puder z ksylitolu lub erytrytolu to będą jeszcze zdrowsze.
- Do cukru pudru, którym posypujemy faworki możemy dodać cynamon, czy nasionka wanilii.
- Jeśli mimo długiego wyrabiania ciasto jest nadal sypkie, wtedy dodajemy wodę w małych ilościach, aż będzie miało jednolitą konsystencję.
- Może się zdarzyć, że podczas wałkowania będą widoczne fragmenty masła lub żółtka. Nie należy się tym zbytnio przejmować, ponieważ jest na prosty sposób. Wystarczy rozwałkowane ciasto złożyć i nadal wałkować. Postępujemy w ten sposób kilka razy, aż wszystkie składniki połączą się.
- Puszyste faworki z piekarnika uzyskamy, rozwałkowując ciasto troszkę grubiej. Będą wtedy też bardziej miękkie.
- Ciekawą propozycją są też drożdżowe faworki z piekarnika. Ich czas przygotowania będzie dłuższy, bo musimy jeszcze doliczyć czas wyrastania ciasta. Smakiem też będą mocno odbiegały od oryginału, ale będą równie pyszne.
- Wystudzone faworki można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub zawinięte w papier śniadaniowy i przełożone do torebki papierowej.
Komentarze