Sezon na pączki, oponki i faworki już wystartował, dlatego wszyscy szukamy najlepszych, sprawdzonych receptur na te słodkości. Czasem jednak warto nieco odbiec od tradycji i przetestować nowe wariacje na temat klasycznych słodyczy, a najlepszym przykładem są tu faworki z piekarnika. Tak przygotowany chrust smakuje równie dobrze, za to ma wiele walorów, których brak klasycznym faworkom.
Jak zrobić faworki w piekarniku?
Choć przepis na faworki z piekarnika nie jest niczym nowym, to wiele osób wciąż o nim nie wie i tradycyjnie smaży chrust na głębokim tłuszczu. Warto jednak przerzucić się na wersję pieczoną, gdyż tak przygotowane słodkości są równie chrupiące, a znacznie lżejsze dla naszych żołądków i mają o wiele mniej kalorii, co jest szczególnie ważne dla osób dbających o linię, które nie chcą odmawiać sobie jednorazowej tłustoczwartkowej przyjemności.
Oprócz tego, taka odsłona chrustu jest też łatwiejsza w przygotowaniu, gdyż nie musimy stać nad gorącym, pryskającym tłuszczem, bo wszystko robi się samo w piekarniku. Zobaczcie więc prosty przepis na pieczone faworki maślane i koniecznie spróbujcie ich w tym roku, a być nie mogę w ogóle nie wrócicie już do tradycyjnej receptury.
Przepis na pieczone faworki maślane
Składniki:
- 240 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 1 kopiasta łyżka masła,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego,
- 1 łyżka spirytusu,
- opcjonalnie: cukier puder z odrobiną cukru wanilinowego do dekoracji.
Przygotowanie:
Żółtka mieszamy ze śmietaną i solą cukrem wanilinowym. Gdy masa się połączy, stopniowo dosypujemy mąkę, a po wstępnym wymieszaniu wlewamy spirytus, aromat waniliowy oraz dodajemy miękkie masło. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, a następnie zagniatamy przez kilka minut, po czym "bijemy" masę wałkiem, aby ją dobrze napowietrzyć.
Tak przygotowane ciasto na faworki owijamy folią lub wkładamy do woreczka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy je jak najcieniej i wykrajamy długie paski o szerokości około 3 cm. Na środku każdego paseczka robimy dziurkę i przekładamy przez nią końcówkę ciasta, tworząc charakterystyczny kształt faworka.
Gotowe faworku maślane układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut. Pieczone faworki ostrożnie wyciągamy z blaszki, lekko studzimy i posypujemy wanilinowym cukrem pudrem.
Źródło: grubagotuje.pl