Dżem jabłkowo-aroniowy

Przepis na kwaśny i pełen witaminy C dżem jabłkowo-aroniowy

Dodany przez:

Dżem jabłkowo-aroniowy

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 kg aronii
  • 1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 kg cukru żelującego 3:1

Przygotowanie

  1. Obrane i pokrojone jabłka wrzucamy do rondla, skrapiamy sokiem z cytryny, chwilę dusimy. Dodajemy aronię, sok z porzeczki, wodę i cukier. Mieszając, gotujemy 5 min od zawrzenia. Gorący dżem przekładamy do słoików.

Wskazówki

Zobacz też przepis na: Dżem z czarnej porzeczki z jeżyną

przetwory jabłka Dżem przetwory owocowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze