Dżem jabłkowo-aroniowy

Przepis na kwaśny i pełen witaminy C dżem jabłkowo-aroniowy

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 184 głosów)

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 kg aronii
  • 1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 kg cukru żelującego 3:1

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Obrane i pokrojone jabłka wrzucamy do rondla, skrapiamy sokiem z cytryny, chwilę dusimy. Dodajemy aronię, sok z porzeczki, wodę i cukier. Mieszając, gotujemy 5 min od zawrzenia. Gorący dżem przekładamy do słoików.

Porady

Zobacz też przepis na: Dżem z czarnej porzeczki z jeżyną

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy