Duszonka z kapustą

Przepisy n aduszonkę - Duszonka z kapustą

Dodany przez:

Duszonka z kapustą

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 8–10 niedużych ziemniaków
  • sól
  • 20 dag wędzonego boczku
  • olej
  • 50 dag krótkich kiełbasek typu śląska, każda pocięta na 3 części
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka nasion kminku
  • kilka nasion jałowca
  • pieprz
  • duże, twarde kwaśne jabłko
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • l musztarda

Przygotowanie

  1. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  2. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  3. Kapustę delikatnie odciskamy i siekamy; jeśli jest za kwaśna, można na krótko namoczyć.
  4. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy przez 10 min w osolonej wodzie, ostrożnie odcedzamy, aby się nie rozpadły. Boczek kroimy w grube kawałki.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, obsmażamy boczek i kiełbaski ze wszystkich stron. Gdy zaczną się brązowić, dodajemy pociętą w grube piórka cebulę, posiekany czosnek, kminek, jałowiec, oprószamy solą i pieprzem. Potrząsając patelnią, smażymy, aż cebula się zezłoci. Dodajemy cząstki jabłka (ze skórką), dusimy razem 2–3 min. Dokładamy kapustę, wino i 1/2 szklanki ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy i dusimy 10 min.
  6. Dokładamy ziemniaki, trzymamy pod przykryciem jeszcze chwilę, żeby się zagrzały.
  7. Przed podaniem posypujemy natką. Podajemy z musztardą.
  8. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  9. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
obiad kolacja Duszonka z kapustą przepisy z kiełbasą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy