Drożdżowe Bułeczki

Drożdżowe bułeczki, doskonałe dla dzieci, na śniadanie,kolacje z mlekiem lub kakao.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
40 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 3 dag drożdży
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ¾ szklanki przegotowanego, przestudzonego mleka
  • 5 szklanek przesianej mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka stopionego masła
  • Nadzienie:
  • Dżem owocowy smak dowolny, kawałki owoców, lub masa makowa z bakaliami

Przygotowanie

  1. 1 Drożdże rozetrzeć, wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na 5 minut.
  2. 2 Rozczyn przelać do miski, wymieszać z ciepłym mlekiem, mieszając
  3. wsypać 2 szklanki mąki, cukier i sól, ubijając za pomocą trzepaczki
  4. dodać po jednym jajku, ubić do połączenia składników.
  5. 3 dodać masło, ubić na jednolitą masę, dodać 2 ½ szklanki mąki,
  6. wygniatać przez 5 minut, gdyby ciasto było za wolne, dodać pozostałą
  7. mąkę.
  8. 4 Przełożyć ciasto do miski suto wysmarowanej margaryną , odwrócić,
  9. wierzch będzie również pokryty margaryną , przykryć, pozostawić w
  10. ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  11. 5 Przełożyć na stolnicę lekko posypać mąką, wygniatać przez 5
  12. minut.
  13. 6 Ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować [1/2 cm
  14. grubości] pokroić n a kwadraty o boku 10 cm Kłaść po czubatej łyżce
  15. dżemu lub kawałki owoców i zlepiać cztery końce ze sobą. Ułożyć na
  16. blaszce, postawić ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  17. 7 Posmarować żółtkiem roztrzepanym z dwiema łyżkami wody. Upiec.
  18. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
  19. Temperatura piekarnika: 190C
  20. Czas pieczenia: 25minut.
Śniadanie przekąska deser ciasto drożdżowe bułeczki nadzienie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze