Drożdżowe Bułeczki

Drożdżowe bułeczki, doskonałe dla dzieci, na śniadanie,kolacje z mlekiem lub kakao.

ciasto drożdżoweDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 156 głosów)

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 3 dag drożdży
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ¾ szklanki przegotowanego, przestudzonego mleka
  • 5 szklanek przesianej mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka stopionego masła
  • Nadzienie:
  • Dżem owocowy smak dowolny, kawałki owoców, lub masa makowa z bakaliami

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1 Drożdże rozetrzeć, wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na 5 minut.
  • 2 Rozczyn przelać do miski, wymieszać z ciepłym mlekiem, mieszając
  • wsypać 2 szklanki mąki, cukier i sól, ubijając za pomocą trzepaczki
  • dodać po jednym jajku, ubić do połączenia składników.
  • 3 dodać masło, ubić na jednolitą masę, dodać 2 ½ szklanki mąki,
  • wygniatać przez 5 minut, gdyby ciasto było za wolne, dodać pozostałą
  • mąkę.
  • 4 Przełożyć ciasto do miski suto wysmarowanej margaryną , odwrócić,
  • wierzch będzie również pokryty margaryną , przykryć, pozostawić w
  • ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 5 Przełożyć na stolnicę lekko posypać mąką, wygniatać przez 5
  • minut.
  • 6 Ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować [1/2 cm
  • grubości] pokroić n a kwadraty o boku 10 cm Kłaść po czubatej łyżce
  • dżemu lub kawałki owoców i zlepiać cztery końce ze sobą. Ułożyć na
  • blaszce, postawić ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 7 Posmarować żółtkiem roztrzepanym z dwiema łyżkami wody. Upiec.
  • Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
  • Temperatura piekarnika: 190C
  • Czas pieczenia: 25minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy