Fantazyjne bułeczki drożdżowe

Pięknie wyglądają i wspaniale smakują!

ciasto drożdżoweDeserymarmolady

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 170 głosów)

Składniki:

  • - 500 g mąki
  • - ok.3 dkg drożdży
  • - 70 g cukru
  • - 260 g mleka
  • - 1 jajko
  • - 50 g masła
  • - 1 łyżeczka soli (dałam trochę mniej)
  • Dodatkowo:
  • - 1 jajko do posmarowania
  • - nadzienie ( gęsty dżem , masa serowa , co kto lubi - u mnie budyń waniliowy)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mąkę i cukier wsypać do miski , na środku zrobić dołek , wlać ciepłe mleko i wsypać drożdże. Odstawić na kilka minut , aż drożdże zaczną "bąbelkować". Następnie dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i dobrze wyrobić. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia , wlać rozpuszczone (ostudzone) masło i znowu dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia .
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , odgazować , złożyć 3-4 razy . Następnie podzielić na niezbyt duże kulki. Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10x14 cm.
  • Przygotować nadzienie-dżem, masę serową lub budyń-jak kto lubi.
  • W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia (lekko rozsmarowując na boki)zlepić , a dolną ponacinać w "grzebień" i zawinąc na zlepioną część.
  • Posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w piekarniku 200 stopni ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy