Crêpes Suzette - czyli naleśniki Zuzanny

Ocena:

4.49 (180)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Crêpes Suzette to klasyczne danie kuchni francuskiej. Ten elegancki deser podany ze słodkim, cytrusowym sosem zachwyci każdego miłośnika naleśników. Naleśniki crêpes suzette zaraz przed podaniem flambiruje się w likierze, co nie tylko nadaje im dodatkowego aromatu, ale też wygląda bardzo efektownie. Oto sprawdzony przepis na crêpes suzette.

Składniki:

  • mąka  250 g

  • jajka  5 szt.

  • mleko  2 szklanki

  • mandarynki  4 szt.

  • cukier waniliowy  7 g

  • masło  150 g

  • wódka  50 ml

  • likier  120 ml

  • cukier puder  600 g

Crêpes suzette - czyli naleśniki zuzanny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do mleka wsypujemy cukier waniliowy i wbijamy jajka. Miksujemy, stopniowo dosypując przesianą mąkę. Dolewamy wódkę i ⅓ szklanki soku z mandarynek, po czym całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około godzinę. Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię, roztapiamy na niej trochę masła bądź oleju i smażymy bardzo cienkie naleśniki.

    crepes-suzette-przepis
  • Krok 2:

    Trzy mandarynki szorujemy szczotką, opłukujemy gorącą wodą i osuszamy. Z owoców ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy 2 kieliszki likieru pomarańczowego, sok i skórkę otartą z mandarynek. Częścią masy mandarynkowej cienko smarujemy naleśniki i składamy w trójkąt.

    skorka-z-pomaranczy
  • Krok 3:

    Pozostałą masę mandarynkową rozgrzewamy na patelni i zanurzamy w sosie złożone naleśniki. Kilkakrotnie je obracamy. Układamy na ciepłych talerzach, posypujemy cukrem pudrem i podlewamy resztą sosu. Do chochli wlewamy dwie łyżki likieru, ostrożnie podgrzewamy nad małym płomieniem, zapalamy i polewamy naleśniki. Crepes Suzette podajemy płonące.

    crepes-suzette-przygotowanie

Porady

  • Mandarynki możesz zastąpić pomarańczami
  • Do crepes suzette najlepiej wykorzystać likier pomarańczowy lub mandarynkowy
  • Do smażenia naleśników crepes suzette najlepsza będzie jak największa patelnia. Można oczywiście rozdzielić masę mandarynkową na dwie części i smażyć naleśniki na dwa razy, jednak przygotowanie crepes suzette pójdzie o wiele sprawniej, jeśi użyjemy patelni o większej średnicy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Crêpes suzette jak powstał przepis?

O tym, jak powstały naleśniki crêpes suzette, krąży kilka teorii. Według jednej z nich, autorem przepisu na crêpes suzette miał być kucharz Rockefellera, Henri Charpentier, który przygotowywał deser dla księcia Walii, Edwarda VII. Przypadkowo podpalił syrop, którym miały być polane naleśniki. Początkowo obawiał się, że deser jest nie do odratowania, jednak gdy spróbował podpalonego syropu, zrozumiał, że ten smak będzie się idealnie komponował z naleśnikami. Książę Walii zapytał go o nazwę tego deseru, na co Charpentier odpowiedział „crêpes princesse”, jednak ostatecznie naleśniki nazwane zostały „crêpes suzette” na cześć kobiety, z którą książę spędzał czas. Inne źródła podają, iż crêpes suzette swoją nazwę zawdzięczają francuskiej aktorce, Suzanne Reichenberg. W jednej ze sztuk grała ona pokojówkę, która podawała naleśniki. Właściciel restauracji, która miała je dostarczyć do teatru, wymyślił, iż naleśniki podpali, aby przyciągnąć uwagę publiczności.

Zobacz także: Wegańskie naleśniki z mandarynkami, czyli crepes suzette

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne