Mandarynki - właściwości i zastosowanie

158 przepisów

clafoutis-z-mandarynkami-min

Mandarynka to roślina wieloletnia należąca do rodziny rutowatych. Jej owoce mają pomarańczowy kolor, okrągły kształt i osiągają średnicę około 6-7 centymetrów. Mandarynki są słodkie, pyszne, a także posiadają pozytywne właściwości zdrowotne. Nazwa „mandarynka” pochodzi od wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim, która była dawniej nazywana Mandarą. Owoce te można spożywać w całości, a także przygotowywać z nich różnego rodzaju przetwory, takie jak konfitury czy kompoty. Zobaczcie zebrane przez nas przepisy z mandarynkami.

Mandarynki - właściwości

Mandarynki są przede wszystkim cennym źródłem witamin. Można w nich znaleźć sporą ilość witamin C oraz A. Zawierają również sporo błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie i pozwala zapobiegać otyłości. Wartości odżywcze mandarynek wiążą się jednocześnie ze sporą zawartością antyoksydantów.

Owoce te mogą bez obaw spożywać osoby na dietach odchudzających, ponieważ w jednej mandarynce znajdują się jedynie 34 kalorie. Cechuje się ona również niskim indeksem glikemicznym na poziomie 34. Regularne spożywanie mandarynek wpływa pozytywnie na wzrok.

Gdzie rosną mandarynki?

Mandarynki pochodzą z Azji Południowej, lecz dziś można je zbierać w wielu państwach na świecie. Owoce te rosną w regionach, w których panuje klimat tropikalny lub subtropikalny. Można więc spotkać je w krajach Afryki, Azji, Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej, Australii, a także w śródziemnomorskich krajach europejskich, takich jak Grecja, Włochy, Chorwacja czy Hiszpania. W Polsce są dostępne w sklepach praktycznie przez cały rok. Często sięgamy po nie w okresie Bożego Narodzenia, kiedy stanowią składnik wielu tradycyjnych potraw, takich jak np. sernik, moczka czy kutia.

Mandarynki - do czego dodawać?

Mandarynki można dodawać do wielu dań – zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Mogą stanowić składnik wypieków, koktajli, dżemów czy soków. Przedstawiamy kilka inspiracji na pyszne desery z mandarynkami.

Mandarynki doskonale komponują się z sernikiem na zimno. Aby tego typu wypiek wyszedł słodki i wilgotny, warto oprócz mandarynek dodać również takie owoce jak ananas z puszki, mango oraz brzoskwinia. Deser ten będzie kremowy, delikatny i puszysty za sprawą dodania serka homogenizowanego i mleka. W celu nadania aromatu warto ponadto dodać nieco ekstraktu waniliowego. Sernik na zimno z mandarynkami sprawdza się świetnie na niedzielę oraz z okazji ważnych uroczystości.

Warto również wykorzystać mandarynki w celu przygotowania zdrowego i pożywnego obiadu. Świetnie sprawdzą się w połączeniu z kaszą kuskus na bulionie drobiowym z dodatkiem kopru włoskiego oraz świeżej mięty. Tego typu potrawa świetnie smakuje zwłaszcza w czasie upalnego lata, ponieważ jest lekka i orzeźwiająca. Można ją zabrać ze sobą na piknik czy zjeść w ogrodzie. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety, sprzyjając przy tym zachowaniu zdrowia i szczupłej sylwetki. Kuskus z mandarynkami pozwala szybko dostarczyć do organizmu energii, dlatego warto sięgać po niego przed treningiem.

Ostatnią z naszych propozycji jest deser francuski - clafoutis z mandarynkami. Jest to słodka i maślana przekąska, którą uwielbiają zwłaszcza dzieci. Owoce są zapiekane w kruchym, maślanym cieście, które szybko rozpływa się w ustach i zapewnia rozkosz podniebieniu. Deser ten można przygotować bardzo szybko. Świetnie sprawdza się jako przekąska do pracy czy szkoły.