Mandarynki - właściwości i zastosowanie
205 przepisów

Mandarynka to roślina wieloletnia należąca do rodziny rutowatych. Jej owoce mają pomarańczowy kolor, okrągły kształt i osiągają średnicę około 6-7 centymetrów. Mandarynki są słodkie, pyszne, a także posiadają pozytywne właściwości zdrowotne. Nazwa „mandarynka” pochodzi od wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim, która była dawniej nazywana Mandarą. Owoce te można spożywać w całości, a także przygotowywać z nich różnego rodzaju przetwory, takie jak konfitury czy kompoty. Zobaczcie zebrane przez nas przepisy z mandarynkami.
Mandarynki - właściwości i zastosowanie

Kisiel domowy to smaczna alternatywa dla wywaru z nasion lnu, który wiele osób chorujacych na żołądek musi pić rano. Przepis mile zaskoczy również tych, którzy problemów żołądkowych nie miewają.
Kisiel domowy lniany z mandarynkami i imbirem

Deser z mascarpone to wariacja na temat popularnego tiramisu. We Włoszech oryginalne ciasto z mascarpone podawane jest z likierem kawowym albo amaretto.Dodatkowo deser z mascarpone powstaje z wykorzystaniem podłużnych biszkoptów. W polskiej wersji czasem używa się galaretki i posypki czekoladowej. Deser z mascarpone pięknie wygląda przyozdobiony truskawkami.
Deser z mascarpone

Słodkie, cytrusowe domowe praliny to pomysł na prezent lub przekąskę w domu. Idealne do ich przygotowania będą dobre, soczyste i słodkie mandarynki.
Domowe praliny z mandarynkami

Sałatka z kurczakiem ze słodką nutą - wszystko za sprawą karmelizowanej żurawiny i sosu na bazie mandarynek. Chrupkości dodają radicchio i pestki granatu. Taka sałatka z kurczakiem to idealny lunch.
Sałatka z kurczakiem i żurawiną

Biskwity to zdecydowanie klasyka kuchni angielskiej - puszyste biszkoptowe omleciki mogą być podawane na śniadanie lub na five o'clock na podwieczorek.
Biskwity z owocami

Polędwiczki w sosie maślano-waniliowym

Kuskus z mandarynkami

Clafoutis z mandarynkami

Cytrusy najlepiej jeść zimą, kiedy nasza odporność spada. Nie tylko są bogatym źródłem witaminy C, ale i super smakują.
Sałatka z cytrusów

Sernik na zimno - jak pascha to nawiązanie do tradycyjnego deseru na bazie sera. Serek homogenizowany gwarantuje gładkość masy. Sernik na zimno w stylu paschy urozmaici rodzinne spotkanie.
Sernik na zimno - jak pascha

Uczta dla zmysłów prosto z magazynu "To Twój Moment". Chia i parfait z buraka są pyszne i pożywne. Idealnie letnie śniadanie lub podwieczorek.
Mrożony mus z buraka i owoców chia

Pomarańczowy mix - koktajl owocowo-warzywny

Krem cytrynowy z sałatką cytrusową

Pyszny dżem z jagód, który ma dodatkowy, bardzo zdrowy składnik - nasiona chia. Jeśli obawiasz się nadmiaru cukru, dodaj ksylitol. Przepis Anny Lewandowskiej - z książki "Zdrowe gotowanie by Ann".
Dżem domowy w nasionami chia i cukrem brzozowym

Ciasto "Tropiki pod kokosowym obłokiem"

Owocowo-serowa choinka
Inne z kolekcji: cytrusy
Mandarynki - właściwości
Mandarynki są przede wszystkim cennym źródłem witamin. Można w nich znaleźć sporą ilość witamin C oraz A. Zawierają również sporo błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie i pozwala zapobiegać otyłości. Wartości odżywcze mandarynek wiążą się jednocześnie ze sporą zawartością antyoksydantów.
Owoce te mogą bez obaw spożywać osoby na dietach odchudzających, ponieważ w jednej mandarynce znajdują się jedynie 34 kalorie. Cechuje się ona również niskim indeksem glikemicznym na poziomie 34. Regularne spożywanie mandarynek wpływa pozytywnie na wzrok.
Gdzie rosną mandarynki?
Mandarynki pochodzą z Azji Południowej, lecz dziś można je zbierać w wielu państwach na świecie. Owoce te rosną w regionach, w których panuje klimat tropikalny lub subtropikalny. Można więc spotkać je w krajach Afryki, Azji, Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej, Australii, a także w śródziemnomorskich krajach europejskich, takich jak Grecja, Włochy, Chorwacja czy Hiszpania. W Polsce są dostępne w sklepach praktycznie przez cały rok. Często sięgamy po nie w okresie Bożego Narodzenia, kiedy stanowią składnik wielu tradycyjnych potraw, takich jak np. sernik, moczka czy kutia.
Mandarynki - do czego dodawać?
Mandarynki można dodawać do wielu dań – zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Mogą stanowić składnik wypieków, koktajli, dżemów czy soków. Przedstawiamy kilka inspiracji na pyszne desery z mandarynkami.
Mandarynki doskonale komponują się z sernikiem na zimno. Aby tego typu wypiek wyszedł słodki i wilgotny, warto oprócz mandarynek dodać również takie owoce jak ananas z puszki, mango oraz brzoskwinia. Deser ten będzie kremowy, delikatny i puszysty za sprawą dodania serka homogenizowanego i mleka. W celu nadania aromatu warto ponadto dodać nieco ekstraktu waniliowego. Sernik na zimno z mandarynkami sprawdza się świetnie na niedzielę oraz z okazji ważnych uroczystości.
Warto również wykorzystać mandarynki w celu przygotowania zdrowego i pożywnego obiadu. Świetnie sprawdzą się w połączeniu z kaszą kuskus na bulionie drobiowym z dodatkiem kopru włoskiego oraz świeżej mięty. Tego typu potrawa świetnie smakuje zwłaszcza w czasie upalnego lata, ponieważ jest lekka i orzeźwiająca. Można ją zabrać ze sobą na piknik czy zjeść w ogrodzie. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety, sprzyjając przy tym zachowaniu zdrowia i szczupłej sylwetki. Kuskus z mandarynkami pozwala szybko dostarczyć do organizmu energii, dlatego warto sięgać po niego przed treningiem.
Ostatnią z naszych propozycji jest deser francuski - clafoutis z mandarynkami. Jest to słodka i maślana przekąska, którą uwielbiają zwłaszcza dzieci. Owoce są zapiekane w kruchym, maślanym cieście, które szybko rozpływa się w ustach i zapewnia rozkosz podniebieniu. Deser ten można przygotować bardzo szybko. Świetnie sprawdza się jako przekąska do pracy czy szkoły.
Artykuły powiązane
Mandarynka – kalorie, właściwości i triki, jak kupić najsmaczniejsze
Soczyste, aromatyczne, słodkie i zdrowe – oto mandarynki. Są bardzo dobrym źródłem cennych witamin, które wzmacniają odporność, regulują życiowe procesy i chronią przed groźnymi chorobami. W kuchni mandarynki można wykorzystać na wiele sposobów.
Kafir – liście pełne smaku
Kafir to tajska odmiana limonki. Jednak pod tą nazwą częściej odnajdziemy nie owoc, a chętnie wykorzystywane w kuchni liście. Nadają one niepowtarzalnego aromatu potrawom wegetariańskim, ale nie tylko. Najczęściej kafir znajdziemy w różnych wersjach curry. Charakterystyczny smak liści nie wszystkim jednak przypadnie do gustu.
Dieta zgodna z grupą krwi
Parę lat temu bestsellerem okazała się książka „Jedz zgodnie z grupą krwi” Petera D’Adamo. Ekscytująca wizja, że możemy schudnąć, jedząc to, co dyktuje nasza grupa krwi, podbiła serca osób chcących się zdrowo odżywiać. Dieta zgodna z grupą krwi podaje najlepszych sposób odżywiania dla każdej grupy krwi przekazany w genach przez prapraprzodków. Jednak trzeba pamiętać, że badania naukowe nie potwierdziły tej teorii. Z tego powodu tekst artykułu należy traktować, jako ciekawą informację, jednak nie dostosowywać jej wskazań do codziennej diety, jeśli czujemy, że one nam nie służą.
Dieta niełączenia
2-2,5 kg w 14 dni amerykański lekarz William Howard Hay, który jako pierwszy opracował zasady diety niełączenia, uważa, że można jeść właściwie wszystko i chudnąć (ok. 2-2,5 kg tygodniowo).
Trendy kulinarne 2020 – 10 rzeczy do zjedzenia
Zanim się obejrzymy, zobaczymy kolejną datę w kalendarzu. Dla prawdziwych smakoszy to czas na zaplanowanie co zjeść, gdzie zjeść i co kupować do domowej spiżarni, aby wciąż być na czasie. Trendy kulinarne 2020 to zjawisko, któremu dokładnie się przyjrzeliśmy.
Yuzu – kulinarny trend 2020
Smak tego owocu to niesamowita cytrusowa mieszanka mandarynki, limonki, cytryny i grejpfruta. Yuzu dostarcza też potężnej dawki cennej witaminy C. Nic dziwnego, że stało się jednym z najmodniejszych produktów spożywczych ostatnich miesięcy 2019 roku i zapowiada się na kulinarny trend 2020. Poznajcie sekrety yuzu w cyklu Smak.
Dobra herbata w każdym polskim domu! - wywiad z Rafałem Przybylokiem z Czajnikowy.pl
Polacy są w światowej czołówce, jeśli chodzi o picie herbaty. Pijemy jej dużo, ale traktujemy po macoszemu. Rafał Przybylok na kanale YouTube Czajnikowy.pl stara się to zmienić. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o herbacianych tradycjach i szukamy odpowiedzi na pytanie, jak sprawić, by dobrą herbatę piła cała Polska.
Zjeść Sycylię… Oto jest wyzwanie!
Jedna wyspa, a tyle pyszności, że nie sposób je zjeść podczas kilkudniowego wyjazdu. Zapomnijcie też o diecie, bo sycylijskie przysmaki nie mają z nią nic wspólnego.
Menu komunijne - proste przepisy na dania komunijne i torty na komunię
Menu komunijne może spędzać sen z oczu wielu rodziców, którzy zdecydowali się na komunię w domu. Z odpowiednim planem dania komunijne, a nawet torty na komunię z łatwością przygotujemy w domu. Nie może zabraknąć na nim zimnych przekąsek, dwudaniowego obiadu i słodkości, na których czele jest właśnie tort komunijny.