Domowy jabłecznik

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu jabłecznik.

Ciastaciasto z jabłkamijabłecznikkruche ciastoDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 170 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • trochę kakaa
  • Piana:
  • 6 białek
  • pół szklanki cukru
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • Marmolada:
  • 2 kg jabłek (najlepiej słodko-kwaśne)
  • 1/4 szklanki cukru (można trochę więcej, jeżeli jabłka są kwaśniejsze)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części ( do jednej części dodać kakao). Położyć na talerzyk i wstawić do zamrażalnika, aż będzie twarde.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Razem z cukrem ugotować na marmoladę.
  • 3. Na wysmarowaną tłuszczem blachę zetrzeć na tarce jasną część ciasta. Podpiec kilka minut w temp. 180 stopni.
  • 4. Na podpieczone ciasto wyłożyć marmoladę, zetrzeć na tarce ciasto z kakaem.
  • 5. Ubić pianę z 6 białek, dodać do niej budyń i pod koniec cukier.
  • 6. Pianę wyłożyć na ciasto i zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta.
  • 7. Piec w piekarniku ok. 45min. - 1godz. w temp. 180 stopni.
  • 8. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
  • SMACZNEGO!!!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy