Domowy chleb - sprawdzone przepisy

Dobry, domowy chleb to przede wszystkim proste składniki ze sprawdzonego źródła. Część z przepisów uwzględnia zakwas na chleb - ten również warto przygotować samodzielnie. Do zakwasu potrzebujemy mąki, wody, czasu i cierpliwości. Młody zakwas na chleb nie zawsze jest jednak gwarancją udanego pieczywa. Potwierdza to Arkadiusz Andrzejewski w wywiadzie dla mojegotowanie.pl: "młody zakwas nie jest do końca przewidywalny i nie może nam w 100% zagwarantować udanych wypieków. Zdecydowanie lepszym sposobem jest pozyskanie ustabilizowanego, mocnego zakwasu od osób, które utrzymują go w dobrej kondycji od wielu lat". Przepis na chleb na zakwasie będzie idealny dla osób, które są w posiadaniu sprawdzonego zakwasu. Inne pomysły na domowy chleb? Polecamy przepis na chleb pszenny oraz chleb pełnoziarnisty. Marzy Wam się coś oryginalnego? Wypróbujcie przepis na klasyczny chleb kukurydziany.

Czerstwy chleb - jak go wykorzystać?

Nawet przy najlepszym chlebaku może zdarzyć się, że kilka kromek straci pierwszą świeżość. Nie musimy się tym przejmować i nie należy ich wyrzucać! Jednym z najprostszych sposobów, jak wykorzystać takie pieczywo jest przepis na chleb w jajku - gorąca przekąska na śniadanie i nie tylko. Możemy też zrobić grzanki z chleba lub grzanki ziołowe. Czerstwe pieczywo możemy w najprostszy sposób wykorzystać na... bułkę tartą. 

Zobacz też: pasty do chleba - proste przepisy

Chlebak - jaki wybrać?

Wybór jest duży. Począwszy od chlebaków drewnianych, metalowych i bambusowych, po metalowe lub te z dodatkiem różnych pojemników. W sklepach znajdziemy zarówno klasyczne chlebaki jak i te bardziej nowoczesne. Ważne żeby chlebak był funkcjonalny, a także by odpowiednio wpasował się w naszą kuchnię. Warto postawić na solidny produkt, taki, który pozwoli cieszyć się nam świeżym smakiem chleba jak najdłużej. 

Chlebak drewniany

Naturalne sosnowe drewno, przestronne wnętrze i wygodne, szczelne zamknięcie. Pieczywo w takim chlebaku wystarczy zawinąć w lnianą, czystą ściereczkę, lub papier śniadaniowy. Drewniany chlebak pasuje do rustykalnych, prostych wnętrz, będzie świetnie współgrać z kuchenną zabudową w odcieniu naturalnego drewna.

Chlebak metalowy

Do nowoczesnych kuchni w minimalistycznym designie świetnie pasować będzie chlebak metalowy. Chroni przechowywane w nim pieczywo przed pleśnią i wysychaniem. Jest również odporny na wilgoć i parę, która występuje w kuchni. 

Chlebak bambusowy

Kolejny chlebak z naturalnego materiału, czyli chlebak bambusowy. Pasuje zarówno do jasnych, jak i ciemniejszych wnętrz. Wygodne zamknięcie, opływowy kształt ułatwiają korzystanie i ułożenie chlebaka.

Chlebak z deską do krojenia

Chlebak nie tylko przyda się do przechowywania, ale może być praktycznym gadżetem, który ułatwi przygotowanie posiłku z chlebem w roli głównej. Chlebak z deską do krojenia pełniącą funkcję zamknięcia - to idealne rozwiązanie do małych wnętrz. I mamy pewność, że konkretna deska nie ma styczności np. z mięsem czy innymi surowymi produktami i jest w pełni bezpieczna dla pieczywa.

Chlebak z pojemnikami

I na koniec chlebak, który na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią planować wygodne przechowywanie w kuchni. Przestronny chlebak, a do niego dopasowane wizualnie pojemniki na: herbatę, cukier i kawę, czyli produkty, które idą w parze ze świeżym pieczywem np. na śniadanie. Taki zestaw to też dobry pomysł na prezent np. na parapetówkę.

Kiedy mamy już odpowiedni chlebak, możemy postawić kolejny krok i zacząć wypiekać domowe bochenki. Domowy chleb wbrew pozorom nie należy do najtrudniejszych. Nie musimy mieć specjalnych akcesoriów, co udowadnia popularność przepisu na chleb z garnka. Nie potrzebujemy też wymyślnych składników, bo dobry chleb to jakościowa mąka, woda i sól. Wszystkie inne dodatki zależą od naszej kulinarnej fantazji i smaku.