Doskonały deser, który łączy w sobie orzechy nerkowca i czarny sezam. Całość jest chrupiąca, zaskakująca w smaku i dość łatwa do przygotowania. Przepis z syropem klonowym jest w wersji wegańskiej. Czarne trufle z orzechami nerkowca mogą być zdrową przekąską, jedzoną między posiłkami lub dodatkiem do innych deserów - sprawdźcie nasz przepis!
Czarne trufle z orzechami nerkowca / Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
(średnia 4.46 z 184 głosów)
Porady
W przepisie na czarne trufle z orzechami nerkowca wykorzystujemy:
- olej - do głębokiego smażenia
- czarny sezam - można zastąpić jasnym sezamem. Wykorzystujemy 200 g na masę i 50 g do obtoczenia gotowych kulek
- syrop klonowy - w wersji niewegańskiej można zastąpić miodem akacjowym lub syropem z agawy
- suszone śliwki - miękkie, kalifornijskie, można pominąć, jeśli nie lubimy ich smaku
Czarne trufle z orzechami nerkowca mogą być zdrową alternatywą dla słodkich cukierków i batoników. Zamiast suszonych śliwek, które mają dość charakterystyczny smak, możemy użyć na przykład daktyli lub innych suszonych owoców. Dobrą alternatywą jest także włożenie do środka trufli całego orzecha. Czarne trufle z orzechami nerkowca możemy przygotować w specjalnych papierowych foremkach na czekoladki.
Komentarze