Ciastka z sera białego

Ciastka z sera białego są łatwe do zrobienia, wymagają niewielu składników i wprost nie można się od nich oderwać. Masę z twarogiem zagniata się w zaledwie kilkanaście minut. Następnie można od razu wykrawać ciastka i wkładać je do piekarnika. Jednak będą one jeszcze smaczniejsze i bardziej kruche, jeśli ciasto schłodzicie wcześniej w lodówce. Zobaczcie, jak najłatwiej zrobić pyszne twarogowe ciasteczka.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciastka

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 201 głosów)


Ciastka z sera białego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników na ciasto: mąkę wysypujemy na stolnicę i na środek kładziemy kostkę zimnego masła. Kroimy je nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy twaróg. Rozdrabniamy go razem z mąką i masłem.

  • 2.

    Rozdzielanie jajka: w osobnym naczyniu z jednego jajka oddzielamy żółtko od białka. Wbijamy do ciasta żółtko, a białko zostawiamy na później. Wsypujemy szczyptę soli

  • 3.

    Zagniatanie: szybko łączymy składniki, bez długiego wyrabiania ciasta. Zagniecione ciasto możemy owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 20 minut.

  • 4.

    Wykrawanie serowych ciasteczek: ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy je na placek o grubości 0,5 cm. Kroimy na kwadraty o wymiarach 2 × 2 cm.

  • 5.

    Maczanie w cukrze: do białka, które zostało nam z rozdzielenia jajka, dodajemy drugie jajko w całości. Roztrzepujemy je i smarujemy nim ciastka. Następnie posypujemy je cukrem, najlepiej grubej rafinady – może być trzcinowy.

  • 6.

    Pieczenie: ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 10–15 minut. Wyjmujemy, gdy lekko się zarumienią. Po ostygnięciu, ciastka z sera białego stwardnieją i będą gotowe do jedzenia.

Porady

  • Masa na ciastka z sera białego nie musi być jednolita. Przy wyrabianiu ciasta ważne jest to, aby szybko połączyć składniki. Długie zagniatanie zwiększy zawartość glutenu i ciastka mogą wyjść twarde.
  • Zawsze warto wstawić wyrobioną masę na ciastka do lodówki, nawet na 20 minut. Jeśli planujemy wypieki na następny dzień, można już wieczorem przygotować ciasto i chłodzić je przez całą noc.
  • Ciasto twarogowe należy wałkować szybko i delikatnie, aby nie podnosić temperatury przygotowanej masy. Im chłodniejsza, tym bardziej kruche wyjdą ciasteczka.
  • Ciastka po 10 minutach w piekarniku będą nadal miękkie, ale jeśli są już rumiane, możecie śmiało je wyjąć. Będą odpowiednio wypieczone i kruche po ostygnięciu.

Notka redakcyjna

Ciastka z sera białego z powidłami

Z tego przepisu możecie zrobić kruche ciasteczka twarogowe z marmoladą lub powidłami śliwkowymi. To proste – na wykrojone kwadraty lub prostokąty nałóżcie małą łyżeczką powidła – wystarczy jeden niewielki kleks, ok. 5 g na jedno ciastko. W miarę możliwości wybierzcie marmoladę lub powidła o gęstej konsystencji.

Narożniki serowego ciastka możecie złożyć do środka, ale nie musicie zakrywać całej marmolady. Wierzch posmarujcie rozkłóconym jajkiem, tak jak w podstawowym przepisie. Jeśli powidła są słodkie, ciastek nie trzeba już posypywać cukrem.

Jak zrobić ciastka z sera białego w różnych kształtach?

Marzą wam się serowe ciasteczka w kształcie kwiatków lub serc z marmoladą w środku? Użyjcie foremek do pierników. A jeśli wystarczą koła, możecie posłużyć się zwykłą szklanką. Ciasteczka serowe w pięknych kształtach są świetnym pomysłem na słodki prezent z okazji odwiedzin u znajomych.

Ciasteczka w kształcie kwadratów lub prostokątów są jednak najłatwiejsze do wykonania – nie musicie ponownie zagniatać ciasta ze skrawek, które zawsze zostają po korzystaniu z foremek. Pamiętajcie też o tym, że każde kolejne wyrabianie masy sprawi, że wasze słodkie wypieki będą mniej kruche.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy