Dashi

Dashi to japoński bulion, który stanowi bazę wielu dań, zwłaszcza zup. Robi się go jedynie z 2 składników: z płatów wodorostów kombu i suszonej ryby bonito (kastsuobushi), czyli z tuńczyka pasiastego. Podstawowe zadanie tego esencjonalnego płynu to wzmocnienie smaku dań, do których się go dodaje. Ta niezwykła intensywność zawdzięczana jest bardzo mocnemu smakowi umami. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na bulion dashi. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

bulion

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na ciepło

Dashi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Wodorosty: płat kombu przecieramy wilgotną ściereczką i łamiemy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko zagotowujemy. Podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie przecedzamy płyn. Wodorosty nie będą już potrzebne.

  • 2.

    Ryba: płaty suszonego tuńczyka bonito (kastsuobushi) dodajemy do wody po algach, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż płatki ryby opadną na dno. 

  • 3.

    Przecedzanie: bulion dashi przecedzamy przez gęste sito – i jest już gotowy do dalszego użycia.

Porady

  • Bulion dashi po przestudzeniu możemy przechowywać w lodówce do tygodnia. Jest również odpowiedni do mrożenia. Wystarczy przelać go do pojemników na kostki lodu, zamrozić i dodawać do potraw w razie potrzeby.
  • Pocięte, pokruszone wodorosty kombu wydobywają jeszcze więcej swego aromatu, warto więc je rozdrobnić przed wrzuceniem do garnka. Jeśli zależy nam na uzyskaniu klarownego dashi, warto zadbać o odpowiednie przecedzenie. Wystarczy sitko wyłożyć czystą gazą i nie dociskać wodorostów, żeby bulion nie stał się mętny.
  • Aby wzmocnić aromat i smak umami do bulionu możemy dodać suszone grzyby shitake. Na naszą porcje wystarczy 4–6 sztuk. Namoczone przez noc w lodówce, dodajemy do wody na początku przygotowywania dania.
  • Z bulionem dashi przygotujemy między innymi: dashi misso, zupy: missi wakame, misso-shiru, suimo, ramen, zupy rybne, a nawet czy słodki omlet tamago dashi.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy