Tradycyjny shoyu ramen

Jeśli twój wywar jest dobry, miska podstawowego shoyu ramen powinna wystarczyć. Przez ostatnich kilka dekad, ku uciesze coraz liczniejszej grupy foodies, ramen stawał się daniem coraz bardziej wyrafinowanym. Kiedy jednak pokazuję zdjęcia ramenu starszym ludziom (a zdarza się to dość często), kręcą głowami. Według nich prosta miska shoyu ramen zawsze wygląda najlepiej.

Przepis i zdjęcie pochodzi z książki „Ramen w domu” Briana MacDuckstona opublikowanej przez wydawnictwo Poradnia K.

 

ramen

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 144 głosów)

Składniki:

  • ½ szklanki shoyu tare
  • 5 szklanek dowolnego klarownego wywaru
  • 600 g świeżego makaronu, np. chukasuimen
  • 4-8 plastrów wieprzowego chashu
  • 12-16 kawałków menma
  • negi

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • makaron-mie-fot.iStock (1)1.Ramen – przepis: Przygotuj wszystkie składniki. Zagotuj duży garnek wody.
    Rozgrzej miseczki, napełniając je do połowy gorącą wodą. Miski nie muszą parzyć w ręce, ale powinny być gorące. Wylej wodę i osusz miski za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki. Do rondelka wlej tare i wywar. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu.
  • szczypiorek-iStock (1)2.W dużym garnku ugotuj makaron. Makaron o standardowej grubości 1 mm będzie się gotował 1-2 minuty. 30 sekund przed zakończeniem gotowania makaronu wlej wywar do miseczek.
    Odcedź makaron, starając się pozbyć jak najwięcej wody. Ostrożnie przełóż makaron do miseczek, nie rozchlapując ramenu.
    W każdej miseczce starannie ułóż 1- 2 plastry chashu i 3- 4 kawałki menma. Posyp negi. Serwuj natychmiast.

Porady

Składniki ze sklepu:

Wywar: Wymieszaj w równych proporcjach niskosodowy wywar z kurczaka z wywarem dashi. Dashi w proszku można znaleźć w wielu sklepach z żywnością orientalną i sklepach internetowych. Wegetariańską wersję ramenu przygotujesz z dashi zrobionego z konbu i grzybów.

Makaron: Na każdą miskę ramenu użyj 85 g suszonego makaronu, najlepiej cienkich i prostych nitek.

Tradycyjny shoyu tare

  • -½ szklanki shoyu tare

Ramen – przepis składniki na shoyu tare:

30 g suszonej ryby (anchois, tuńczyka bonito lub sardynek), 1 suszonego grzyba shiitake (ok. 30 g), 1 i ¾ szklanki wody, 60 g konbu, soli (7% wagi lub ¹⁄₃ szklanki plus 1 łyżeczka) oraz ok. 2 szklanek ciemnego sosu sojowego

Ramen – przepis przygotowanie shoyu tare:

W młynku do przypraw zmiel na puder ryby i suszone grzyby. Wodę wlej do dużego garnka i dodaj konbu. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 2 minuty. Wyciągnij konbu. Dodaj do wody zmielone ryby i shiitake. Doprowadź do wrzenia. Jak tylko się zagotuje, zdejmij garnek z ognia i przepuść płyn przez papierowy filtr (taki jak do kawy) lub gęstą gazę. Zważ sam płyn. Oblicz 17% wagi płynu. Odmierz dokładnie tyle soli i dodaj do płynu.

Jeśli nie masz wagi, odmierz dokładnie 2 szklanki płynu i dodaj 1/3 szklanki soli i 1 dodatkową łyżeczkę soli. Być może trzeba będzie wylać część płynu i otrzymasz mniej tare. (Naprawdę najlepiej jest używać wagi). Dokładnie wymieszaj sól. Wlej roztwór soli do miarki. Odmierz go i przelej do większej miski. Odmierz dokładnie taką samą ilość sosu sojowego. Dodaj do roztworu soli i dokładnie wymieszaj. Tare przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka miesięcy.

  • klarowny wywar ( tradycyjny klarowny wywar z kurczaka, klarowny wywar tonkotsu albo prosty i szybki klarowny wywar na bazie kurczaka i mielonej wieprzowiny) albo klarowny wywar wegetariański ( lekki albo klarowny)
  • świeży makaron, np. chukasuimen

Ramen – przepis przygotowanie chukasuimen:

1 łyżeczkę soli należy wymieszać z 3 / 4 szklanki wody alkalicznej (kansui) , 500 g mąki chlebowej. Następnie podczas zagniatania należy oprószyć blat skrobią kukurydzianą.

  • wieprzowego chashu

Ramen – przepis – składniki na wieprzowe chashu:

450 g boczku lub łopatki wieprzowej bez kości

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

2 szklanki sosu sojowego

¾ szklanki miodu

½ szklanki wytrawnego białego wina

Ramen – przepis - wykonanie chashu:

Wieprzowinę oprósz odrobiną soli i pieprzu. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Kiedy będzie gorąca, połóż na niej mięso i przesmaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż podsmażoną wieprzowinę do dużego garnka, dodaj sos sojowy, miód i białe wino. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu 25 minut bez przykrycia. Zdejmij garnek z ognia i ostudź do temperatury pokojowej. Gdy mięso stygnie, obracaj je co 10 minut, żeby równo rozprowadzić smaki marynaty. Możesz przykryć mięso grubym ręcznikiem papierowym, dzięki czemu marynata będzie równo wsiąkać w mięso. Jak tylko wieprzowina ostygnie, wyciągnij ją z marynaty i wyrzuć ręcznik papierowy. Możesz jej użyć od razu lub zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce.

  • menma - suszone i fermentowane pędy bambusa

Ramen – przepis – składniki na menma:

½ szklanki nieprzyprawionych menma

2 szklanki wody

½ szklanki marynaty do wieprzowego chashu lub chashu z kurczaka lub sosu teriyaki

¼ szklanki mirin (słodkiego wina ryżowego)

garść katsuobushi (płatków bonito)

Ramen – przepis – przygotowanie menma:

W rondlu wymieszaj menma, wodę, marynatę chashu i mirin. Zagotuj na średnim ogniu, dodaj płatki bonito. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Zdejmij rondel z ognia i ostudź zawartość. Przelej menma w marynacie do szczelnie zamykanego pojemnika i marynuj przez noc przed użyciem. Przechowuj menma w marynacie w lodówce maksymalnie tydzień.

  • Negi - 1 pęczek dymki, drobno posiekanej

Ramen – przepis – przygotowanie negi:

Zanurz dymkę w dużej misce z wodą na 10-15 minut. Dzięki temu pozbędziesz się ostrego cebulowego smaku. Odcedź. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku maksymalnie 3 dni.

 

Notka redakcyjna

Ramen – przepis: jak zrobić ramen w domu?

Ramen – przepis na danie, które jest poszukiwane przez wiele osób. Słowo ramen po japońsku oznacza makaron. Dla wielu osób stało się jednak synonimem japońskiej zupy z oryginalnymi dodatkami. Aby zrobić ramen w domu należy zaopatrzyć się w esencjonalny bulion warzywny, rybny lub mięsny. Przygotowując dodatki wcześniej złożenie ramenu będzie trwało kilka minut. Na przykład można wcześniej posiekać szczypiorek lub ugotować jajko na półmiękko. Warto wcześniej przyprawić i upiec wieprzowinę – boczek lub łopatkę wieprzową - na chashu. Podobnie zawczasu można przygotować lub kupić naruto, czyli charakterystyczne dla ramenu klasyczne ciasto z białej ryby z różową spiralką w środku. Warto wiedzieć, że w misce ramenu naruto powinno leżeć tak, by spiralka przypominała japoński znak, skierowany w stronę jedzącego. Naruto po japońsku oznacza własność. W ten sposób wskazuje, kto jest właścicielem miski, która została podana. Do serwowania również przydadzą się oleje aromatyzowane ziołami, które jeszcze bardziej podkreślą smak ramenu.

Ramen nie wymaga posiadania skomplikowanego sprzętu. Wystarczą akcesoria, które już możecie posiadać w kuchni. Potrzebować będziecie dużego garnka, rondla, sitka, ostrego noża, miseczek na płyny i dodatki, wagi kuchennej, młynka do przypraw oraz chochli o różnych rozmiarach. Dodatkowo, aby przyspieszyć sobie pracę można korzystać z szybkowaru i maszynki do makaronu. Aby podać ramen w azjatyckim stylu można użyć misek i łyżek przeznaczonych do spożycia ramenu i charakterystycznych drewnianych pałeczek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy