Czekoladowe ciasto śliwkowe

Proste czekoladowe ciasto ze śliwkami to deser idealny nie tylko na jesień. Dojrzałe, soczyste śliwki doskonale smakują z deserową czekoladą, a całość nie jest za słodka.

Ciastaciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 169 głosów)

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 25 dag gorzkiej czekolady (minimum 60%)
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czekoladowe ciasto śliwkowe
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150–160°C. Dno i boki tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Śliwki myjemy, osuszamy, nacinamy, usuwamy pestki. Układamy je rozcięciem do dołu w tortownicy. Połamaną czekoladę i masło roztapiamy w rondelku umieszczonym nad gotującą się wodą. W drugim rondelku podgrzewamy 10 dag cukru z 75 ml wody, aż cukier się rozpuści, a syrop zacznie wrzeć.
  • Zdejmujemy z ognia i schładzamy kilka minut przed wymieszaniem z czekoladą. Jajka ubijamy z resztą cukru na bardzo lekką i puszystą masę. Wlewamy powoli czekoladę z syropem i mieszamy, aż się połączą. Mieszaninę ostrożnie wylewamy na śliwki. Tortownicę ustawiamy na ściereczce na głębokiej blasze, do której wlewamy tyle ciepłej wody, aby sięgała do połowy boków tortownicy.
  • Pieczemy 50 min lub do czasu, aż ciasto dotknięte dłonią będzie się lekko chwiać (jak stężała galareta). Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy w kąpieli wodnej do całkowitego wystudzenia. Ostrożnie wyjmujemy ciasto z tortownicy i usuwamy papier do pieczenia.
  • Jeśli mamy problem z wyjęciem ciasta, dno tortownicy ogrzewamy lekko nad małym płomieniem gazu, powinno się poluzować.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy