Czebureki ( Чебуреки ) wg Aleex

Czebureki - to pyszne danie rosyjskie, czyli smażone pierogi. Czebureki tradycyjne mają mięsny farsz i najlepiej smakują podawane na gorąco.

dodany przez: Aleex

Pierogi Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 156 głosów)


Składniki:

  • Ciasto na czebureki:
  • • 1 szklanka wody
  • • ½ łyżeczki soli
  • • ½ łyżeczki cukru
  • • 1 łyżka oleju
  • • 1 łyżka spirytusu (lub octu)
  • • 1 żółtko
  • • 2 ½ szklanki mąki
  • • 1/3 – ½ szklanki gorącej wody – w razie potrzeby
  • Farsz:
  • • 50 dag mięsa mielonego
  • • 1 cebula
  • • natka pietruszki
  • • sól i pieprz – do smaku
  • • 1/3 – ½ szklanki zimnej wody
  • • można dodać ulubione przyprawy
  • Dodatkowo:
  • • 1 białko do smarowania brzegów ciasta
  • • olej do smażenia w głębokim tłuszczu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. 1 szklankę wody zagotować z solą, cukrem i olejem, zdjąć z palnika i wsypać jednym ruchem 1 szklankę mąki. Całość dokładnie wymieszać i przestudzić, nie musi być zupełnie zimne.
  • 2. Mąkę wysypać na stolnicę, wyłożyć na nią ugotowaną, lekko przestudzoną masę i zacząć zagniatać ciasto. Do ciasta dodać łyżkę spirytusu lub octu (nie należy z niego rezygnować, zapobiega wchłanianiu tłuszczu przez ciasto podczas smażenia), wbić żółtko i dokładnie wyrobić na stolnicy. Ciasto na czebureki musi być elastyczne, miękkie i odstawać od ręki. Jeśli okaże się, że mąki jest za wiele, dodawać porcjami gorącą wodę, aby wszystko ładnie się zagniotło.
  • 3. Wyrobione ciasto owinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki, aby odpoczęło.
  • 4. W tym czasie przygotować nadzienie: na czebureki polecam surowe, mielone mięso wymieszać z wodą i przyprawami oraz cebulą pokrojoną w drobniutką kosteczkę.
  • 5. Ciasto na czebureki rozwałkować cienko (tak jak na pierogi) i wykroić okrąg np. od talerzyka deserowego.
  • 6. Nałożyć czubatą łyżkę nadzienia, brzeg ciasta posmarować białkiem, złożyć na pół i dokładnie zlepić, można zrobić dekoracyjny wzorek.
  • 7. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, na patelni z grubym dnem. Jeśli nie wiemy, czy olej jest dostatecznie rozgrzany, należy wrzucić na patelnię kawałeczek ciasta. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę.
  • 8. Czebureki podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem. Są pyszne.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy