REKLAMA

Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsnym farszem

Chinkali to gruzińskie pierożki (kołduny), które wypełnione są bulionem i farszem mięsnym, najczęściej wołowo-wieprzowym. Związana jest z nimi odpowiednia kultura spożywania, która wymaga nadgryzienia pierożka, a następnie wyssania gorącego bulionu, a na końcu zjedzenia ciasta i farszu kołduna. Jednym z największych wyzwań związanych z przyrządzaniem pierożków chinkali jest ich zwijanie – wymaga ono nieco wprawy. Poniżej podajemy przepis na chinkali – tradycyjne gruzińskie pierogi. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Pierogi

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 162 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Mięso mielone 1.

    Przepis na chinkali zaczynamy od przygotowania mięsa wołowo-wieprzowego. Najpierw wkładamy je do garnka, dodajemy odrobinę wody (ok. 25 ml), posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie posiekaną zieleninę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrabiamy. Na końcu do farszu dodajemy bulion. 

  • Jajka rozmącone 2.

    Kolejnym krokiem w przepisie na gruzińskie pierożki jest przygotowanie ciasta. Najpierw ubijamy jajka, następnie dodajemy odrobinę (ok. 25 ml) letniej wody, sól (3 g) oraz oliwę z oliwek (25 ml). Dalej stopniowo wsypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, po czym dokładnie wyrabiamy ciasto.

  • Chinkali przepis 3.

    Dalej rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolicy, szklanką wycinamy krążki (trochę większe niż na pierogi), a następnie każdy z nich cieniutko rozwałkowujemy (tak, aby nam wyszły placuszki o średnicy ok. 13-15 cm). Na każdy placuszek nakładamy mięsny farsz, a następnie zwijamy całość w kształt sakiewki. Dokładnie zaklejamy pierożki chinkali, tworzymy fałdki/zakładki, a końcówkę lekko zakręcamy. Na koniec – w dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Wrzucamy chinkali do gotującej się wody i gotujemy około 15-20 minut (po wypłynięciu czekamy ze 2-3 minuty), co jakiś czas mieszając. Podajemy gorące posypane grubo zmielonym pieprzem!

Kalorie: 300

Porady

  • W tradycyjnym przepisie na chinkali do farszu dodaje się również zieleninę – zazwyczaj jest to kolendra. Jeśli lubimy jej charakterystyczny smak, to zamiast proponowanej pietruszki i koperku, możemy dodać wspomnianą kolendrę. 
  • Jeśli nasze ciasto na chinkali jest za mało elastyczne, to możemy dodać do niego odrobinę wody – warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z jej ilością. Ciasto ma być elastyczne, ale nie wilgotne. 
  • Ważnym składnikiem gruzińskich pierożków jest bulion – w zależności od preferencji możemy wykorzystać bulion warzywny, drobiowy lub drobiowo-wołowy. 
     

Notka redakcyjna

Przepis na chinkali – różne warianty


Chinkali to tradycyjne gruzińskie pierogi, które w zależności od regionu Gruzji przygotowuje się w różny sposób. Pierożki w kształcie fantazyjnej sakiewki różnią się od siebie przede wszystkim farszem. Zazwyczaj są one serwowane z farszem mięsnym (wieprzowo-wołowym) z dodatkiem kolendry. Niekiedy pierożki chinkali przygotowuje się z farszem z baraniny. Różny jest także sposób ich doprawienia – zazwyczaj dodaje się kolendrę, ale niekiedy również cebulę, czarny pieprz, miętę i cząber. Chinkali można spotkać również w wersji wegetariańskiej – z farszem grzybowym, ziemniaczanym, serowym i z owoców morza. Ciekawym wariantem pierożków gruzińskich są chinkali na słodko np. z czekoladą, twarogiem, wiśniami czy truskawkami. 


Jak zrobić chinkali? 


Przepis na chinkali z pozoru wydaje się bardzo łatwy, jednak najtrudniejszym zadaniem w ich przygotowaniu jest zwijanie. Uzyskanie pożądanego kształtu sakiewki wymaga nie lada wyprawy i jest znacznie trudniejsze niż np. lepienie pierogów, klusek śląskich czy knedli. Najpierw na środek rozwałkowanego ciasta, nakładamy farsz (dość sporo – jedną dużą łyżkę 20 g). Dalej formujemy zakładki, trzymają ciasto trzema palcami. Czynność tę powtarzamy kilkunastokrotnie (fałdem powinno być co najmniej 10). Na samym końcu zakręcamy końcówkę ciasta, żeby się nie rozkleiło podczas procesu gotowania. 


Ciasto na chinkali 


Ciasto na gruzińskie pierożki jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nieco przypomina ciasto pierogowe. Przyrządza się je na bazie mąki pszennej, jajka, letniej wody, soli i odrobiny tłuszczu, np. oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (w zależności od preferencji). Ciasto na chinkali powinno być elastyczne, ale nie wilgotne. Podczas jego wyrabiania można dodać odrobinę mąki lub wody.  


Jak jeść i z czym podawać chinkali? 


Z chinkali wiąże się odpowiedna kultura jedzenia – warto wiedzieć, w jaki sposób jeść gruzińskie pierogi, by nie polenić kulinarnego faux-pas. Przede wszystkim należy jeść je rękoma – palcami chwytamy za „ogonek” gruzińskiego pierożka, nadgryzamy, wysysamy bulion, a następnie zabieramy się za konsumpcję całości. Warto przy tym pamiętać, że nie należy jeść „ogonków” chinkali, ponieważ jest to niedogotowane, surowe ciasto, którego zadaniem jest ułatwienie konsumpcji oraz zapobieganie rozklejenia pierożka podczas gotowania. 


Chinkali należy podawać świeże, zaraz po wyjęciu z wody, gdyż wówczas są one najsmaczniejsze. Możemy dodatkowo posypać je świeżo zmielonym pieprzem, a także podawać w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw – ogórka, pomidora, cebuli. Chinkali podaje się również z piwem lub wódką, a nie jak mogłoby się wydawać, z gruzińskim winem. 


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy