Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsnym farszem

Soczyste gruzińskie pierożki z mięsnym farszem. Kuchnia gruzińska może się pochwalić taką wersją pierożków.

Dodany przez:

Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsnym farszem

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • - mąka pszenna - 300 g
  • - duże jajko - 1 szt
  • - mięso mielone wieprzowo - wołowe - 250g
  • - cebula - 2 szt
  • - czosnek - 2 ząbki
  • - zielenina ( koperek , pietruszka ) - 1 pęczek
  • - pieprz - 1 łyżeczka
  • - oliwa z oliwek
  • - woda

Przygotowanie

  1. Farsz:
  2. Wkładamy mięso do garnka.
  3. Dodajemy odrobinę wody , posiekaną drobniutko cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną zieleninę .
  4. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Dokładnie razem wyrabiamy.
  6. Ciasto:
  7. Jajka ubijamy.
  8. Dodajemy odrobinę letniej ( nie gorącej! ) wody , szczyptę soli i odrobinę oliwy.
  9. Stopniowo wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy.
  10. Wyrabiamy ciasto
  11. ( jeśli potrzebuje dodajemy jeszcze trochę wody).
  12. Ciasto musi byc elastyczne , jednak nie wilgotne!
  13. Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy.
  14. Szklanką wycinamy krążki jak na pierogi.
  15. Każdy krążek cieniutko rozwałkowujemy , tak by wyszły nam placuszki o śrdenicy ok.13-15 cm.
  16. Na każdy z nich nakładamy łyżkę mięsnego farszu i dokładnie zaklejamy, tworząc „fałdki/zakładki”
  17. Końcówkę lekko zakręcamy , by ciasto dobrze się skleiło.
  18. W dużym garnku gotujemy wodę z solą.
  19. Wrzucamy chinkali do gotującej się wody i gotujemy około 15-20 minut (po wypłynięciu czekamy ze 2-3 minuty), co jakiś czas mieszając.
  20. Podajemy gorące posypane grubo zmielonym pieprzem!

Wskazówki

Zobacz też: Kruche pieczone pierożki z serem kozim

mięso obiad pierogi pierożki chinkali gruzja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze