Ciasto z rabarbarem

Przygotowanie: 1 godzina Porcja: 260 kcal Składniki na 8 porcji

Ciastaciasto z owocamiciasto z rabarbaremDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
260.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 146 głosów)

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 7 dag drobniutkiego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • jajko
  • 12 dag masła
  • ok. 50 dag rabarbaru
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • 3–4 łyżki cukru
  • listki mięty do przybrania
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, zrobić dołek, wbić do niego jajko oraz dodać pokrojone na małe kawałki masło. Wszystko razem szybko wyrobić na kruche ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na 2–3-cm długości kawałki.
  • Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim okrągłą formę oraz jej boki na wysokość około 3 cm. Całość wyłożyć rabarbarem, posypać połową cukru i piec przez ok. 25–30 minut w nagrzanym do temp. 180 C piekarniku. Ciasto zapiekać także od góry (lub nastawić termoobieg).
  • Upieczone na złotobrązowo ciasto wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Przybrać listkami mięty. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Podawać do ciasta w osobnym naczyniu. Upieczone na złotobrązowo ciasto wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Przybrać listkami mięty. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Podawać do ciasta w osobnym naczyniu.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 260.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy