Ciasto pomarańczowe

Czerwone pomarańcze z Sycylii są przepyszne! Lekko kwaskowe i soczyste doskonale pasują do wypieków.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Na syrop pomarańczowy:
  • 4 pomarańcze najlepiej czerwone, sycylijskie
  • 10 dag cukru
  • Na ciasto:
  • 28 dag miękkiego masła + do formy
  • 30 dag cukru
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • 1/2 laski wanilii
  • jajko
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Na syrop: pomarańcze szorujemy. Z jednej ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok; odstawiamy. Cukier podgrzewamy ze 170 ml wody, aż całkowicie się rozpuści (nie zagotowujemy). Pozostałe 3 pomarańcze kroimy na cienkie plasterki i wkładamy je do gorącej wody z cukrem, tak aby wszystkie były zanurzone. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 40 min.
  2. Ostrożnie wyjmujemy i osuszamy na kratce. Do pozostałego syropu wlewamy sok pomarańczowy, zmniejszamy ogień i gotujemy syrop, aż zmniejszy się o połowę, odstawiamy. Dużą szklaną lub ceramiczną miskę smarujemy masłem. Wewnętrzne ściany miski równomiernie wylepiamy plastrami pomarańczy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C.
  3. Na ciasto: masło ucieramy z cukrem, aż się spieni. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, kilka kropli pomarańczowego olejku i startą laskę wanilii. Stopniowo dodajemy jajko, stale ucierając dosypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy na gładkie ciasto. Ostrożnie wlewamy je do formy, aby pomarańczowe plastry się nie ześliznęły.
  4. W poprzek dużego naczynia kładziemy np. dwie pałeczki, a następnie między nimi umieszczamy miskę z ciastem tak, aby była stabilna (miska nie powinna dotykać dna naczynia). Teraz wlewamy do naczynia tyle wrzącej wody, aby misa z ciastem była zanurzona do wysokości 5 cm. Dużą płytką lub folią aluminiową zamykamy miskę, wszystko ustawiamy na blasze do pieczenia i wstawiamy na dolną półkę piekarnika na około 2 godz.
  5. Gotowemu ciastu pozwalamy odpocząć w formie przez 10 min, po czym wyjmujemy je na paterę i odstawiamy na kolejnych 10 min. Na koniec nasączamy ciasto syropem pomarańczowym. Powtarzamy to kilkakrotnie, aż syrop zostanie całkowicie wchłonięty.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018
deser ciasto pomarańcze kuchnia włoska ciasto pomarańczowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze