Ciasto Kubusiowe

Swym wyglądem ożywi świąteczny stół, a do tego dzieci je lubią... Polecam ;)

CiastaDeserybiszkoptysok

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 164 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa Kubusiowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 litr soku Kubuś z marchewką (może być truskawka lub pomarańcza)
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • Warstwa śmietanowa:
  • 1/2 litra śmietanki 30%
  • galaretka (wedle gustu, ja użyłam gruszkowej- pycha ;))
  • Dodatkowo:
  • gorzka czekolada

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je z cukrem pudrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy ze sobą i wylewamy na blachę. Pieczemy ok. 35 minut
  • Masę Kubusiową przygotowujemy tak jak budyń- tyle, że zamiast mleka budyń łączymy z Kubusiem. Gorącą masę wylewamy na ostudzony biszkopt i układamy na niej okrągłe biszkopty.
  • Warstwa śmietanowa: wcześniej przygotowujemy galaretkę z 1/2szkl. wody. Odstawiamy do ostygnięcia.Śmietanę ubijamy na sztywno i wlewamy do niej ostudzoną galaretkę. Powstałą masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą. Smacznego ;)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy