Tradycyjne włoskie cantuccini, znane również jako biscotti di Prato lub cantucci to chrupiące ciasteczka z duża ilością grubo siekanych migdałów. Cantuccini są takie chrupkie nie tylko za sprawą migdałów - ciasteczka te piecze się dwukrotnie. Ich przygotowanie na szczęście nie jest skomplikowane. Sprawdźcie nasz przepis na cantuccini.
istock
Porady
- Orzechy włoskie. W tradycyjnych przepisach używano niełuskanych orzechów, które z natury mają goryczkowaty posmak. Dobrym sposobem na pozbycie się gorzkiego smaku z orzechów jest ich parzenie. Wystarczy, że 2-3 razy przepłuczesz orzechy wrzątkiem. Możesz także wyłuskać orzechy włoskie po ich podprażeniu - wówczas skórka odchodzi o wiele łatwiej.
- W przepisie wykorzystano mleko krowie, jednak osoby unikające produktów mlecznych mogą je również zastąpić napojem roślinnym, np. ryżowym, owsianym czy migdałowym, który dodatkowo podkreśli migdałowy smak ciastek.
- Do przygotowania cantucci według powyższego przepisu potrzebna jest jedna tabliczka czekolady. Najlepsza będzie gorzka lub deserowa
Cantucci to chrupiące, podobne do sucharków włoskie ciasteczka. Pierwotnie nie zawierały migdałów i były przygotowywane na słono. Cukier zaczęto dodawać w wieku XIV, a przepis na cantucci na słodko z dodatkiem migdałów pochodzi dopiero z XIX wieku. Według tej receptury, uznawanej za tradycyjną, ciasto na cantucci składa się z: mąki, cukru, jaj oraz nieprażonych i niełuskanych migdałów i orzechów piniowych. Tradycyjny przepis na cantuccini nie zawiera także żadnego rodzaju tłuszczu ani drożdży. Włoskie cantuccini zwykle podaje się z winem vin santo, w którym zanurza się ciasteczka, kawą lub sokiem pomarańczowym.
Cantucci znane są również jako biscotti di Prato, czyli dosłownie "ciasteczka z Prato" (Toskania), nie jest to jednak do końca poprawne. Włosi bardzo dbają o jakość swoich regionalnych produktów i przestrzeganie tradycyjnych receptur. Aby włoskie ciastka z migdałami mogły być nazwane "cantuccini", zawartość migdałów musi być nie mniejsza niż 20%, a same ciastka cantuccini nie powinny być dłuższe niż 10 centymetrów.
Ciasteczka cantuccini na pewno będą smakowały najlepiej, gdy przygotujemy je samodzielnie, jednak można również kupić gotowe cantuccini. Nie oznacza to koniecznie, że kupny produkt będzie na pewno niższej jakości. Cantuccini to ciastka przypominające sucharki, dlatego też są bardzo wytrzymałe i można je długo przechowywać. Z tego samego względu są też towarem eksportowym Toskanii - możesz zjeść oryginalne cantuccini prosto z Włoch!
Zobacz także: Co wiesz o kuchni włoskie? [QUIZ]
Komentarze