tradycyjny chłodnik litewski z botwiny

Przepis na chłodnik litewski z botwiny jest doskonałym pomysłem na tradycyjny obiad w upalne dni. Posmakuje w szczególności wielbicielom kuchni wschodniej.

Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
    1 pęczek rzodkiewek
    2 ogórki
    3 młode cebulki ze szczypiorem
    2 ząbki czosnku
    1 duży pęczek koperku
    500 g kefiru lub zsiadłego mleka
    400 g jogurtu greckiego
    2 łyżki białego octu winnego
    cukier
    sól, mielony czarny pieprz

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Botwinę umyć i drobno pokroić wraz z ogonkami liściowymi. Buraczki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Zalać 1/2 szklanki wody, dodać 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodać 2 łyżki octu winnego, zamieszać i zdjąć z ognia do przestudzenia.
    Ogórki obrać, rzodkiewki umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać drobno posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać kefir i jogurt i wszystko dokładnie wymieszać.
    Podgotowane buraki dodać, gdy wystygną.
    Doprawić do smaku pieprzem i - jeśli trzeba - solą. Wstawić do lodówki, by chłodnik dobrze się schodził.
    Podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Udekorować najmłodszymi listkami botwiny i koperkiem.

    Nadesłał Mariusz Wachowicz

Porady

Sprawdź też przepis na: chłodnik w kalarepkowej miseczce

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Chłodnik z buraków

Chłodnik z buraków to tradycyjne polskie danie. Najczęściej przygotowywany z dodatkiem soku z buraków i liści botwinki. Chłodnik z buraków można przygotowywać na bazie kefiru, maślanki lub gęstego jogurtu naturalnego. Ponadto chłodnik z buraków to świetna propozycja na letni obiad. Z przygotowaniem chłodnika z buraków poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Przepis na chłodnik z buraków to pomysł na sezonowy posiłek na co dzień.

mojegotowanie

Chłodnik z buraków i botwiny na surowo