Pyszny, zdrowy chleb z ziarnami na zakwasie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wsyp wszystkie sypkie produkty do dużego pojemnika i wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę i znowu dokładnie wymieszaj. Następnie zakwas i ponownie zamieszaj. Odstaw rozrobione ciasto na 10 godzin w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Po 10 godzinach włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby papier nie był zbyt cienki. Zapas papieru można wykorzystać do przykrycia chleba przed pieczeniem. Zapobiegnie to spieczeniu się skóry. Pamiętaj aby zostawić trochę ciasta przed pieczeniem jako zakwas do następnego chleba (ok 3/4 szklanki). Zakwas może być przechowywany w lodówce w pojemniku przez dwa tygodnie. Pieczemy 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po zakończeniu pieczenia natychmiast wyjąć z piekarnika i formy.
Komentarze