Chleb na zakwasie z żurawiną

Przepis na chleb ja domowym zakwasie to świetny pomysł, by upiec pieczywo bez spulchniaczy i szkodliwych składników.

Ocena:

(średnia 4.44 z 153 głosów)

Składniki:

  • Na 2 korytka 22x8,5x7,5 cm (mierzone u podstawy blaszki)

    Zaczyn:
    2 łyżki aktywnego zakwasu
    3 x 100 g mąki żytniej razowej
    3 x 100 ml wody

    Chleb:
    600 g zaczynu (lub świeżo wyhodowanego zakwasu)
    450 g mąki pszennej typ 550-650
    150 g mąki żytniej typ 720
    240 ml wody
    2,5 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    30 ml oleju
    150 g żurawiny
    sezam do posypania
    otręby do wysypania blaszki

     

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Zaczyn:
    Mieszamy ze sobą 2 łyżki zakwasu

  • 100 g mąki i 100 ml wody. Odstawiamy na 6–7 godz. w ciepłe miejsce. Po tym czasie do naszej masy dodajemy kolejną porcję mąki i wody
  • mieszamy i zostawiamy na 7–11 godzin. Po dodaniu ostatnich  składników czekamy jeszcze 3–4 godziny i możemy się zabierać do pieczenia.

    Chleb:

    Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Zaczyn ważymy

  • a jeżeli jest go za dużo pozostałością możemy dokarmić nasz zakwas.

      Zaczyn przekładamy do naczynia

  • w którym będziemy mieszać ciasto. Wsypujemy obie mąki i dodajemy olej. Sól i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie
  • a następnie wlewamy je do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy przez około 5 minut
  • do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

      W międzyczasie smarujemy blaszki tłuszczem i wysypujemy je otrębami. Do lekko podrośniętego ciasta dodajemy żurawinę i mieszamy jeszcze ok. 5 minut.

      Przekładamy je do korytek. Wierzch ciasta zwilżamy na- moczonym w wodzie pędzelkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny lub do podwojenia objętości. Jeżeli zakwas nie jest silny lub ciasto wyrasta w niskiej temperaturze cały proces może się wydłużać nawet do 12 godz. Wyrośnięty chleb jeszcze raz smarujemy wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy go do nagrzanego do 230 °C piekarnika na najniższy poziom (nie używamy termoobiegu) na 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy jeszcze ok 45–60 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy