Chleb na zakwasie z żurawiną
Chleb na zakwasie z żurawiną - Przepis na Chleb na zakwasie z żurawinąPrzepis na chleb ja domowym zakwasie to świetny pomysł, by upiec pieczywo bez spulchniaczy i szkodliwych składników.

(średnia 4.44 z 153 głosów)
Składniki:
Na 2 korytka 22x8,5x7,5 cm (mierzone u podstawy blaszki)
Zaczyn:
2 łyżki aktywnego zakwasu
3 x 100 g mąki żytniej razowej
3 x 100 ml wodyChleb:
600 g zaczynu (lub świeżo wyhodowanego zakwasu)
450 g mąki pszennej typ 550-650
150 g mąki żytniej typ 720
240 ml wody
2,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
30 ml oleju
150 g żurawiny
sezam do posypania
otręby do wysypania blaszki
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
Zaczyn:
Mieszamy ze sobą 2 łyżki zakwasu- 100 g mąki i 100 ml wody. Odstawiamy na 6–7 godz. w ciepłe miejsce. Po tym czasie do naszej masy dodajemy kolejną porcję mąki i wody
-
mieszamy i zostawiamy na 7–11 godzin. Po dodaniu ostatnich składników czekamy jeszcze 3–4 godziny i możemy się zabierać do pieczenia.
Chleb:
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Zaczyn ważymy
-
a jeżeli jest go za dużo pozostałością możemy dokarmić nasz zakwas.
Zaczyn przekładamy do naczynia
- w którym będziemy mieszać ciasto. Wsypujemy obie mąki i dodajemy olej. Sól i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie
- a następnie wlewamy je do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy przez około 5 minut
-
do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie smarujemy blaszki tłuszczem i wysypujemy je otrębami. Do lekko podrośniętego ciasta dodajemy żurawinę i mieszamy jeszcze ok. 5 minut.
Przekładamy je do korytek. Wierzch ciasta zwilżamy na- moczonym w wodzie pędzelkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny lub do podwojenia objętości. Jeżeli zakwas nie jest silny lub ciasto wyrasta w niskiej temperaturze cały proces może się wydłużać nawet do 12 godz. Wyrośnięty chleb jeszcze raz smarujemy wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy go do nagrzanego do 230 °C piekarnika na najniższy poziom (nie używamy termoobiegu) na 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy jeszcze ok 45–60 minut.
Podobne przepisy

Kilkadziesiąt lat temu powszechnie pieczono go w polskich domach. Takiego smaku i zapachu chleba nie zna pokolenie wychowane na pieczywie z supermarketu. Warto upiec go samodzielnie!
Chleb żytni na zakwasie

Świąteczny chleb na zakwasie

Chleb Rosyjski na zakwasie

Chleb domowy na zakwasie

Domowy chleb na zakwasie

mleczny chleb na zakwasie

Chleb chłopski na zakwasie
