Chleb pełen witamin - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wszystkie sypkie produkty wrzuć do dużej miski. W mniejszej misce w 1 kubku wody rozpuść drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstaw w ciepłe miejsce, aż roztwór zacznie pracować. Włącz piekarnik z termoobiegiem na 200°C. Kiedy roztwór drożdżowy podrośnie odrobinę, dolej 1 kubek ciepłej wody, wymieszaj, wlej do miski z resztą produktów. Wyrób niedbale i szybko, tak żeby składniki tylko się połączyły i miały konsystencję gęstego budyniu. Blaszkę posmaruj olejem, możesz ją też posypać otrębami. Masę wlej do blaszki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu chlebek wyjmij z formy, ułóż na desce i czekaj, aż przestygnie. Potem zawiń w czystą, bawełnianą ściereczkę i włóż do torby foliowej na noc.
* Na 1 blaszkę miarką jest kubek o pojemności ok. 250 ml
Komentarze