Chleb pełen witamin

Przepis na pyszny domowy chleb

PieczywochlebCiasta

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 171 głosów)

Składniki:

  • 3 kubki mąki (typ 650)
  • 1/2 kostki drożdży
  • 3/4 kubka dowolnych otrąb
  • 1/2 kubka płatków owsianych
  • 1/4 kubka siemienia lnianego
  • 1/4 kubka pestek słonecznika
  • 1/4 kubka pestek dyni
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 kubki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie sypkie produkty wrzuć do dużej miski. W mniejszej misce w 1 kubku wody rozpuść drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstaw w ciepłe miejsce, aż roztwór zacznie pracować. Włącz piekarnik z termoobiegiem na 200°C. Kiedy roztwór drożdżowy podroś­nie odrobinę, dolej 1 kubek ciepłej wody, wymieszaj, wlej do miski z resztą produktów.  Wyrób niedbale i szybko, tak żeby składniki tylko się połączyły i miały konsystencję gęstego budyniu. Blaszkę posmaruj olejem, możesz ją też posypać otrębami. Masę wlej do blaszki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu chlebek wyjmij z formy, ułóż na desce i czekaj, aż przestygnie. Potem zawiń w czystą, bawełnianą ściereczkę i włóż do torby foliowej na noc.
  • * Na 1 blaszkę miarką jest kubek o pojemności  ok. 250 ml

Porady

Zobacz też przepis na: chleb z garnka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy