Chleb razowy na drożdżach

Chlebek własnego wypieku..

Dodany przez:

Chleb razowy na drożdżach

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

Składniki

  • * 20 g świeżych drożdży
  • * 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • * 1 szkl.mąki pszennej
  • * 2 szkl.mąki pszennej razowej
  • * 1 szkl. wody
  • * 2 łyżki oliwy z oliwek
  • * 1 łyżka miodu
  • * 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól,oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Śniadanie chleb mąka drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze