Chleb razowy na drożdżach

Chlebek własnego wypieku..

chleb

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.53 z 167 głosów)

Składniki:

  • * 20 g świeżych drożdży
  • * 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • * 1 szkl.mąki pszennej
  • * 2 szkl.mąki pszennej razowej
  • * 1 szkl. wody
  • * 2 łyżki oliwy z oliwek
  • * 1 łyżka miodu
  • * 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól,oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy