Chleb pszenny z foremki

Prosty chleb na drożdżach - przepis z książki "Chleb" Tomasza Dekera.

Dodany przez:

Śniadania

Czas przygotowania:
Porcje:
3 sztuk
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 900 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mleka w proszku
  • 25 g cukru
  • 45 g miękkiego masła
  • 550 g wody
  • 17 g soli
  • 23 g świeżych drożdży

Przygotowanie

  1. Mieszanie: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w wodzie, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 3 minuty. Ciasto powinno być średnio gęste. Optymalna temperatura ciasta to 25–26°C.
  2. Fermentacja wstępna: 2 godziny
  3. Składanie: Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji składamy ciasto.
  4. Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na 3 porcje, formując podłużne wałki, odkładamy na stół posypany mąką i przykrywamy folią. Po 15 minutach, kiedy ciasto odpocznie i będzie bardziej elastyczne, rolujemy wałki z tępo zakończonymi końcówkami i przekładamy do foremek.
  5. Fermentacja końcowa: 1–1,5 godziny w temperaturze 24°C
  6. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 200°C.

Wskazówki

Zobacz też: domowy czarny chleb na piwie

wypieki chleb tomasz deker
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy