CHLEB DOMOWY

- smaczny i zdrowy!

dodany przez: nina

chleb Zakwas

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 149 głosów)


Składniki:

  • NA ZACZYN:
  • 300 ml letniej wody,
  • kuleczkę drożdży wielkości orzecha włoskiego (ok.2dag) ,
  • 1 łyżeczkę cukru,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • około 10 dkg drobnych płatków owsianych
  • POZOSTAŁE
  • 1 szklanka zakwasu
  • ok 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z żytnią
  • 1 płaska łyzka soli
  • ziarna wg. uznania, gdyż podnoszą kaloryczność chleba

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Składniki na zaczyn wymieszać w misce , pozostawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu. Po pewnym czasie, jak drożdże "ruszą" dodać 1 łyżkę soli (płaską),
  • 1 szklankę (ok.250ml) zakwasu oraz 3/4 kg mąki najlepiej mieszanej pszenno - żytniej.
  • Wyrobić ciasto chlebowe wstępnie po czym dosypywać mąki i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gęste.
  • Na końcu dodać ziarena (słonecznik,sezam , siemie lniane itp.), choc nie jest to konieczne. Wyrobić, uformowac kulę i oprószyć ją mąką ze wszystkich stron.
  • Przełozyć kulę ciasta do koszyka chlebowego (jeśli mamy takowy)
  • przykryć ściereczką i zostawić w cieple, aż wyrośnie .
  • Wyrośnięte ciasto delikatnie przełozyć na blachę.
  • piec w temp 180 - 200 stopni tak długo, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.
  • Można też przełożyć ciasto chlebowe do foremek keksowych (babkowych podłużnych), posmarować z góry rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem, które dodaliśmy do środka i pozostawć do wyrośnięcia, po czym piec w foremce.
  • Pod koniec pieczenia chleb odwrócić (wyjąć z foremki) i piec jeszcze kilka minut,
  • aż skórka będzie chrupiąca z drugiej strony. Zamiast ziarna możemy do ciasta dodać zioła np. kminek zmielony, mieszankę włoską itp.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy