chatka Puchatka (chatka Baby Jagi)

Mój sentymentalny łakoć z czasów dzieciństwa, pyszna, łatwa, choć nieco czasochłonna.

sernikiDeserygalaretki

Czas przygotowania:
200 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 244 głosów)

Składniki:

  • 36 sztuk herbatników typu Petitki
  • masa serowa:
  • 600 gramów zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego (odradzam niskotłuszczowe serki z wiaderka)
  • 125 gramów miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • polewa czekoladowa
  • 1 galaretka czerwona + 350 ml wrzątku

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki we wrzątku (400 ml), przelewamy ją do płaskiego, optymalnie prostokątnego naczynia, odstawiamy do zastygnięcia.
  • Ser ucieramy z miękkim masłem, dodajemy cukry, wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania gładkiej masy.
  • Od całości masy serowej odejmujemy 1/3 (moja całkowita waga masy miała około 750 gramów, więc odjęłam od całości około 250 gramów).
  • Do mniejszej części dodajemy kakao, mieszamy dokładnie.
  • Na blacie rozkładamy spory płat folii aluminiowej, układamy herbatniki w następujący sposób:
  • Musi być po 6 herbatników w 3 rzędach.
  • Powierzchnię herbatników smarujemy równomiernie masą kakaową.
  • Przykrywamy ją pozostałymi ciastkami, powielając układ ciastek ze spodu.
  • Na środkowej części ciastek wykładamy cienką warstwę masy białej.
  • Z zastygniętej galaretki wycinamy paseczek.
  • Na serze układamy galaretkę.
  • Na galaretkę wykładamy resztę masy serowej.
  • Pomagając sobie folią zewnętrzne ciasta "zamykamy" powoli i delikatnie, tworząc kształt chatki.
  • Ciasto zawijamy ściśle z folię i wkładamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Następnie folię odwijamy delikatnie, przygotowujemy polewę czekoladową
  • i polewamy nią ciasto, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy