Chaczapuri

Gruzińskie chaczapuri to placki lub chlebki z serowym nadzieniem. Występuje w wielu wersjach - na przykład z dodatkiem jajka. Tym razem proponujemy jednak przepis na podstawową wersję dania.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • ciasto:
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżki cukru, szczypta soli
  • 500 ml gęstego jogurtu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • kropla octu
  • 4–4 i 1/2 szklanki mąki
  • 3–4 łyżki masła do blachy
  • nadzienie:
  • 60 dag sera solankowego małosolnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • do smarowania: 10 dag małosolnego sera solankowego
  • 2 żółtka
  • 8 łyżeczek masła

Przygotowanie

  1. Na ciasto: jajko ucieramy z cukrem i solą, dolewamy jogurt, dodajemy sodę i gasimy octem, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, drugie jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części.
  2. Na nadzienie: ser rozgniatamy widelcem, dodajemy masło i żółtka, mieszamy. Formujemy kulę i odstawiamy na 2–3 godz.
  3. Do smarowania: ser starannie ucieramy z żółtkami.
  4. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na placek o śr. 15 cm. Na środek każdego wykładamy porcję nadzienia, brzegi ściśle zlepiamy nad farszem, starając się jednocześnie usunąć powietrze z wnętrza.
  5. Chaczapuri odwracamy zlepieniem na dół i ponownie rozwałkowujemy na placek o śr. 15 cm. Na środku placka robimy otwór o śr. 1 cm.
  6. Placki układamy na blasze wysmarowanej stopionym masłem, pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C. Wyjmujemy, smarujemy je masą żółtkowo-serową i pieczemy jeszcze 6–7 min.
  7. Podajemy na gorąco, smarując każde miękkim masłem.
chleb Placki pieczywo gruzja Chaczapuri
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy