Cake pops

Cake pops to biszkoptowe lizaki oblane czekoladą i posypane słodkimi dodatkami. Co ważne, cake pops możemy przygotować też z resztek! Oto przepis na cake pops z książki "MasterChef Junior 3".

Ocena:

(średnia 4.45 z 197 głosów)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo: jogurt naturalny
  • masło orzechowe
  • serek mascarpone
  • czekolada mleczna lub gorzka
  • posypki

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wymieszać wszystkie składniki na biszkopt i upiec go w piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu pokruszyć biszkopt na bardzo drobne kawałeczki. Do pokruszonego biszkoptu dodać łyżkę jogurtu naturalnego
  • łyżkę masła orzechowego
  • łyżkę serka mascarpone
  • ewentualnie troszkę miodu. Masa powinna być wilgotna i lepka
  • aby móc formować kulki. Włożyć masę na 15 minut do lodówki.
  • Wyjąć i kolejny raz zamieszać. Z powstałej i schłodzonej masy uformować kulki. Kolejny raz włożyć do lodówki. W czasie chłodzenia kul roztopić czekoladę. Po wyjęciu kulek z lodówki nabić je na umoczony w czekoladzie patyczek.
  • Po nabiciu zamoczyć całe kule w roztopionej czekoladzie. Można je udekorować orzeszkami
  • posypką lub czym nam się zamarzy. Zostawić do zastygnięcia.
  • Przepis z książki "Trzecia Polska Edycja Programu MasterChef Junior".

Porady

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy