Cake pops

Cake pops to biszkoptowe lizaki oblane czekoladą i posypane słodkimi dodatkami. Co ważne, cake pops możemy przygotować też z resztek! Oto przepis na cake pops z książki "MasterChef Junior 3".

Dodany przez:

Ciasta i desery

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo: jogurt naturalny
  • masło orzechowe
  • serek mascarpone
  • czekolada mleczna lub gorzka
  • posypki

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie składniki na biszkopt i upiec go w piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu pokruszyć biszkopt na bardzo drobne kawałeczki. Do pokruszonego biszkoptu dodać łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę masła orzechowego, łyżkę serka mascarpone, ewentualnie troszkę miodu. Masa powinna być wilgotna i lepka, aby móc formować kulki. Włożyć masę na 15 minut do lodówki.
  2. Wyjąć i kolejny raz zamieszać. Z powstałej i schłodzonej masy uformować kulki. Kolejny raz włożyć do lodówki. W czasie chłodzenia kul roztopić czekoladę. Po wyjęciu kulek z lodówki nabić je na umoczony w czekoladzie patyczek.
  3. Po nabiciu zamoczyć całe kule w roztopionej czekoladzie. Można je udekorować orzeszkami, posypką lub czym nam się zamarzy. Zostawić do zastygnięcia.
  4. Przepis z książki "Trzecia Polska Edycja Programu MasterChef Junior".

Wskazówki

 

 

cake pops
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy