Bruschetta

doskonały dodatek do mięska z grila ale nie tylko

bagietkaPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 186 głosów)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • pietruszka - w zależności jak kto lubi, ja dodaje około 2 garście pokrojonej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku - wyciśniety
  • sól
  • pieprz
  • bagietka
  • 30 dkg burrata, mocarella - opcjonalnie

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory przekroić na połowki, wyrzucić nasionka, pokroić, następnie w misce wymieszać z pietruszką, czosnkiem, solą, świerzo zmielonym pieprzem, oliwa i octem. Wymieszać.
  • Pokroić bagietkę ukośnie na 1 centymetrowe kromki, posmarować z obu stron oliwą z oliwek, piec w piekarniku lub na grilu na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem.
  • Każdą z kromek udekorować wcześniej przygotowanymi pomidorami i serem jeżeli dodajesz, polać sokiem powstałym z pomidorów.
  • Spożywać natychmiast po zrobieniu.
  • Pietruszkę można zastąpić bazylią.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy