Brunatne pieczarki z włoską nutą

Nowe kulinarne odkrycie - pieczarki brunatne...

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 175 głosów)

Składniki:

  • 3 dorodne pieczarki brunatne
  • Garść makaronu pełnoziarnistego pene
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • Garść rukoli
  • Natka pietruszki
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki masła
  • Szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • Szczypta soli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Gotujemy makaron al dente - makarony pełnoziarniste gotują się szybciej niż tradycyjne.
  • Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w dość grube paski.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło i podsmażamy krótko posiekane szalotkę i czosnek.
  • Wrzucamy na patelnię pieczarki i smażymy na złoto z sola i pieprzem.
  • Odcedzamy makaron, zachowując 1/2 filiżanki wody z gotowania.
  • Makaron dorzucamy do grzybów, delikatnie mieszamy, dolewamy zachowaną wodę i rukolę - znów delikatnie mieszamy.
  • Całość nakładamy na ogrzany talerz, posypujemy parmezanem i natką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy