Brunatne pieczarki z włoską nutą

Nowe kulinarne odkrycie - pieczarki brunatne...

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3 dorodne pieczarki brunatne
  • Garść makaronu pełnoziarnistego pene
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • Garść rukoli
  • Natka pietruszki
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki masła
  • Szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron al dente - makarony pełnoziarniste gotują się szybciej niż tradycyjne.
  2. Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w dość grube paski.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło i podsmażamy krótko posiekane szalotkę i czosnek.
  4. Wrzucamy na patelnię pieczarki i smażymy na złoto z sola i pieprzem.
  5. Odcedzamy makaron, zachowując 1/2 filiżanki wody z gotowania.
  6. Makaron dorzucamy do grzybów, delikatnie mieszamy, dolewamy zachowaną wodę i rukolę - znów delikatnie mieszamy.
  7. Całość nakładamy na ogrzany talerz, posypujemy parmezanem i natką.
Grzyby kolacja pieczarki włoskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze