Bezglutenowy burger z portobello i tempehem

Bezglutenowe burgery to pyszna i zdrowa alternatywa dla tych, którzy cenią sobie zdrową kuchnię. Całkowicie roślinne, są szybkie i proste w przygotowaniu

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 4 pieczarki portobello
    1 awokado
    sok z ½ cytryny
    garść rukoli
    opcjonalnie: kilka listków szczawiu sałatkowego
    pomidor
    ¼ czerwonej cebuli
    ulubione pikle: papryka konserwowa, ogórki kiszone, kiszona rzodkiewka
    1 łyżka sojonezu
    100 g tempehu
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    2 łyżki passaty pomidorowej
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Bezglutenowy burger z pieczarki portobello, tempehu i świeżych warzyw to pyszna alternatywa dla wegan, osób nietolerujących glutenu, ale też wielbicieli lekkiej i zdrowej kuchni. To danie to prosty przepis na wegetariański obiad. Pomysłowy, pełen witamin, a przede wszystkim pyszny!

    Wykonanie

    Tempeh kroimy na paski o szerokości 2 cm. W miseczce mieszamy sos sojowy, wędzoną paprykę, 2 łyżki oleju. Każdy kawałek tempehu nacieramy marynatą, pozostałością polewamy po wierzchu i odstawiamy na godzinę.

    Z pieczarek portobello wykrawamy nóżki. Smarujemy je 1 łyżką oleju i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy plastry tempehu. Pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni.

    W międzyczasie obieramy awokado, wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kielicha blendera, wlewamy sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładkie guacamole. Pomidora kroimy w plastry, przygotowujemy sojonez. Cebulę kroimy w plastry. Rukolę i szczaw myjemy i osuszamy.

    Na dwie upieczone pieczarki nakładamy guacamole, upieczony tempeh, pomidora, rukolę, szczaw i cebulę. Polewamy sojonezem i zamykamy burgery kapturkami pieczarek. Podajemy na ciepło. 

pieczarki wege burger tempeh
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy