Bezglutenowe burgery to pyszna i zdrowa alternatywa dla tych, którzy cenią sobie zdrową kuchnię. Całkowicie roślinne, są szybkie i proste w przygotowaniu
(średnia 4.51 z 157 głosów)
4 pieczarki portobello
1 awokado
sok z ½ cytryny
garść rukoli
opcjonalnie: kilka listków szczawiu sałatkowego
pomidor
¼ czerwonej cebuli
ulubione pikle: papryka konserwowa, ogórki kiszone, kiszona rzodkiewka
1 łyżka sojonezu
100 g tempehu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki passaty pomidorowej
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Bezglutenowy burger z pieczarki portobello, tempehu i świeżych warzyw to pyszna alternatywa dla wegan, osób nietolerujących glutenu, ale też wielbicieli lekkiej i zdrowej kuchni. To danie to prosty przepis na wegetariański obiad. Pomysłowy, pełen witamin, a przede wszystkim pyszny!
Wykonanie
Tempeh kroimy na paski o szerokości 2 cm. W miseczce mieszamy sos sojowy, wędzoną paprykę, 2 łyżki oleju. Każdy kawałek tempehu nacieramy marynatą, pozostałością polewamy po wierzchu i odstawiamy na godzinę.
Z pieczarek portobello wykrawamy nóżki. Smarujemy je 1 łyżką oleju i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy plastry tempehu. Pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni.
W międzyczasie obieramy awokado, wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kielicha blendera, wlewamy sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładkie guacamole. Pomidora kroimy w plastry, przygotowujemy sojonez. Cebulę kroimy w plastry. Rukolę i szczaw myjemy i osuszamy.
Na dwie upieczone pieczarki nakładamy guacamole, upieczony tempeh, pomidora, rukolę, szczaw i cebulę. Polewamy sojonezem i zamykamy burgery kapturkami pieczarek. Podajemy na ciepło.
burgery - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: Burger wołowy ze szparagami i jajkiem sadzonym
Komentarze