Burger wołowy ze szparagami i jajkiem sadzonym

Ocena:

4.45 (154)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Burger nie musi kojarzyć się z kiepskim fast-foodem. Jeśli postawimy na burger wołowy, podamy go ze szparagami i jajkiem sadzonym, mamy gotowe sycące i wartościowe danie.

Składniki:

  • 60 dag wołowiny
  • 24 zielone szparagi
  • sól, cukier, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 4 bułki pszenne z siemieniem lnianym
  • 4 łyżki majonezu
  • 8 liści fioletowej sałaty dębowej
  • płatki parmezanu

Burger wołowy ze szparagami i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso mielemy, mieszamy, wyrabiamy przez 5 min. Dzielimy na cztery równe części i formujemy burgery o średnicy trochę większej niż bułki burgerowe.
  • Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki, gotujemy w lekko osolonej wodzie z cukrem przez 3–4 min; odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Rozgrzewamy masło, smażymy jajka sadzone – białko powinno być ścięte, a żółtko lekko półpłynne.
  • Rozgrzewamy mocno patelnię grillową, kładziemy burgery. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy po 3–4 min z każdej strony, następnie odstawiamy na minutę, aby soki odciekły.
  • Bułki przecinamy na połowy, kładziemy na gorącej patelni grillowej, przypiekamy ok. minuty z obu stron.
  • Podobnie na patelni grillowej przypiekamy szparagi. Bułki smarujemy majonezem, przekładamy sałatą, usmażonym mięsem, płatkami parmezanu, szparagami i jajkiem sadzonym, składamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz przepis na: uniwersalne bułki hamburgerów

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne