Burger z tofu

Przygotowanie: 20 minut Smażenie: 8–10 minut Porcja: 335 kcal Składniki na 4 porcje

burgeryPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
335 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 164 głosów)

Składniki:

  • marchewka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • łyżeczka pasty pomidorowej
  • opakowanie tofu (30 dag)
  • 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżki siekanych orzechów laskowych
  • łyżka białej mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 4 bułki typu ciabatta
  • po 4 łyżki majonezu i keczupu
  • liście botwiny lub sałaty
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Dodać pasty, podsmażyć.
  • Tofu rozdrobnić, wymieszać z warzywami, mąką pełnoziarnistą i orzechami. Przyprawić, wyrobić. Uformować cztery burgery. Każdy delikatnie oprószyć białą mąką.
  • Kotlety smażyć na pozostałym oleju po 3–4 min z każdej strony. Osączyć na papierze kuchennym.
  • Wkładać po jednym burgerze do przekrojonych i lekko podpieczonych ciabatek razem z liśćmi botwiny, keczupem i majonezem.

Kalorie: 335

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy