Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński po prostu pycha

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 150g.słoniny
  • 500g.żeberka wieprzowego
  • 1 kość wieprz.-wędzoną ok.500g.
  • 6 średniej wielkości buraków
  • 2 papryki czerwone
  • 1 marchewka
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 główki kapusty włoskiej (mała)
  • 1 średnia cebula
  • po pęczku koperku i pietruszki
  • 60 dag.fasoli mamut
  • śmietana 18% (Krasnystaw)
  • 3-4 liścia i ziela ang.
  • sól pieprz
  • maggi do smaku
  • papryka pikantna sypka

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę wrzucamy żeberka,kość,liście, ziele ang.oraz fasolę dzień wcześniej namoczoną.Gotujemy wywar ok.45 min.aż fasolka będzie w pół miękka.
  2. W między czasie płuczemy warzywa, obieramy i kroimy w grubą kostkę.Kapustę szatkujemy.Słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na głębokiej patelni (najlepiej wok).Po wytopieniu słoniny dodajemy do niej cebulę, buraki ,marchew, paprykę, czosnek i całość podsmażamy na średnim ogniu często mieszając i poruszając patelnią ok.10 min.
  3. Po tym czasie podlewamy wywarem i dusimy kolejne 10 min. pod przykryciem.Ziemniaki , kapustę i warzywa z patelni dodajemy do wywaru gotujemy wszystko do miękkości.Doprawiamy do smaku . Zdejmujemy garnek z ognia.Śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy.Posypujemy posiekana zieleniną.Zupa powinna miec smak pikantno-słodko-kwaśny.SMACZNEGO.
obiad zupa buraki fasola zupy słonina barszcz ukraiński
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze