Barszcz ukraiński na wołowinie

Przepis na barszcz ukraiński na prędze wołowej

Dodany przez:

zdjęcie: Marcin Szymański, stylizacja: Pola Jakiel

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

Składniki

  • 30 dag pręgi wołowej
  • 2–3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • nieduża cebula
  • opakowanie barszczu ukraińskiego
  • 4–5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka białej fasolki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka koncentratu z buraków
  • suszony majeranek

Przygotowanie

  1. Opłukaną pręgę zalewamy ok. 1,5 l wody, zagotowujemy, dokładnie szumujemy. Dokładamy ziele angielskie i listek, cebulę w łupinie (opaloną nad gazem), gotujemy, aż mięso będzie prawie miękkie.
  2. Dosypujemy zawartość opakowania z barszczem, chwilę potem dokładamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane i zgniecione ząbki czosnku, gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodajemy osączoną i przepłukaną fasolkę z puszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, koncentratem z buraków i majerankiem. Aby barszcz był kwaskowy, można go dosmaczyć octem jabłkowym.

Wskazówki

Wypróbuj też przepis na barszcz czerwony wiejski

barszcz wołowina barszcz ukraiński
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy