Maślana babka cytrynowa

Smaczna babka cytrynowa

dodany przez: Alex_M alex_m

babki desery

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Ocena:

(średnia 4.59 z 158 głosów)

Składniki:

  • 240 g miękkiego masła
  • 150 g cukru + 2 łyżki na posypanie
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Maślana babka cytrynowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło, skórkę z cytryny i cukier zmiksować na jasną, gładką masę. Wbijać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując, wsypać mąkę i dodać sok z cytryny. Keksówkę (o wymiarach 13 x 23 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Nałożyć ciasto, wyrównać, posypać dwoma łyżkami cukru. Piec ok. godziny w temperaturze 170ºC.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy