Babka cytrynowo-migdałowa

Pyszna mięciutka i aromatyczna

babki

Czas przygotowania:
65 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.44 z 196 głosów)

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 80 g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy następnie po 1 jajku nie przerywając ucierania. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i posiekanymi drobno migdałami oraz skórką cytrynową. Mączną mieszankę dodajemy po trochu do ucieranej masy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez 50-55minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę posypujemy pudrem lub dekorujemy lukrem.

Porady

Przepisy na Wielkanoc

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy