Babka cytrynowo-migdałowa

Pyszna mięciutka i aromatyczna

Dodany przez:

...

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 80 g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy następnie po 1 jajku nie przerywając ucierania. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i posiekanymi drobno migdałami oraz skórką cytrynową. Mączną mieszankę dodajemy po trochu do ucieranej masy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez 50-55minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę posypujemy pudrem lub dekorujemy lukrem.
Wielkanoc Babka cytrynowa Babka ciasto wielkanocne babka migdałowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze