Banoffee pie

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Banoffee pie to ciasto zrobione z bananów, śmietany i gęstej masy karmelowej – cieszy się dużą popularnością w Anglii. Jest niezwykle efektowne, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy dla gości, ale też jako deser dla całej rodziny. Polecamy nasz przepis na ciasto banoffee, ale uprzedzamy, że może uzależniać.

Składniki:

  • banany  4 szt.

  • masa kajmakowa  400 g

  • śmietana kremówka  300 ml

  • gorzka czekolada  6 kostek

  • masło  100 g

  • mąka pszenna  200 g

  • jajka  1 szt.

  • cukier puder  12 g

Banoffee pie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: zimne masło i mąkę umieszczamy w misie robota kuchennego i ucieramy do czasu, aż konsystencja będzie przypominała bułkę tartą. Następnie oddzielamy białko od żółtka. Białko odkładamy na później, a do ciasta dodajemy żółtko. Dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę bardzo zimnej wody, mieszamy i powtarzamy tę czynność. Przestajemy dodawać wodę w momencie, gdy ciasto połączy się w jedną całość.

  • Krok 2:

    Wyrabianie i chłodzenie: wyjmujemy ciasto z misy i ugniatamy je dłońmi. Po uzyskaniu gładkiej kuli szczelnie owijamy ją folią spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 minut.

  • Krok 3:

    Wykładanie ciasta do formy: po upływie 30 minut rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 – 190°C i formę do ciasta smarujemy masłem.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na delikatnie oprószonej mąką powierzchni, po czym wykładamy nim formę do pieczenia. Fragmenty ciasta, które będą wystawały ponad formę, możemy przyciąć nożyczkami kuchennymi.

  • Krok 4:

    Podpiekanie: na cieście umieszczamy arkusz papieru do pieczenia, na który wysypujemy fasolkę lub nieugotowany ryż celem dociążenia ciasta. Pieczemy przez 15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. 

  • Krok 5:

    Białko jajka: ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie smarujemy nim zimne ciasto.  

  • Krok 6:

    Pieczenie: ponownie wkładamy ciasto do piekarnika, tym razem na 15-20 minut lub do momentu, gdy będzie ono chrupiące, złociste i upieczone. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  • Krok 7:

    Masa: banany kroimy w plasterki. Połowę masy kajmakowej (krówkowej) rozsmarowujemy na cieście, układamy na niej kawałki owoców. Smarujemy je resztą kajmaku. Całość wstawiamy do lodówki

  • Krok 8:

    Dekorowanie: śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy ją na wierzch ciasta. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Banoffee podajemy zaraz po przygotowaniu. W razie konieczności przechowujemy w lodówce.

Porady

  • Zamiast gotowej masy krówkowej do zrobienia banoffee możemy użyć około 400 g samodzielnie przygotowanego karmelu.
  • Idealną formą do przygotowania banoffee pie będzie około 23-centymetrowa forma na tartę z wyjmowanym dnem.
  • Aby uniknąć oczekiwania na ostygnięcie ciasta, możemy przygotować je dzień wcześniej.
  • Banoffee smakuje wyśmienicie również na spodzie biszkoptowym.
  • Deser można przygotować również w wersji bez pieczenia - ciasto zastępujemy wtedy herbatnikami maślanymi.
  • Banoffee podajemy świeżo przygotowane. Jeśli to możliwe, bitą śmietanę dodajemy tuż przed podaniem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne