Moje Gotowanie lipiec - sierpień 2020

Wyjątkowy, podwójny numer Moje Gotowanie to przepisy, jak zaplanować pyszne lato. Nowa redaktor prowadząca, Katarzyna Błońska, wraz z redakcją zaprasza na pomysły na pomidory w różnym wydaniu, dania na grilla, przetwory z malin i wiele innych pyszności. Macie ochotę na domowe lody i sorbety, a może wolicie ciasta bez pieczenia? To wszystko w najnowszym numerze "Moje Gotowanie". Nie zabrakło też ekspertów! Cały spis treści poniżej.

Moje Gotowanie lipiec-sierpień 2020

W dziale "Kuchnia domowa":

KRÓLOWA SEZONU Pomidor wspaniały - Mięsisty ulubieniec wszystkich smakoszy świetnie prezentuje się na talerzu w towarzystwie kruchego ciasta, serowych kulek, a nawet ananasa czy wanilii

KULINARNE ODKRYCIE Nowe spojrzenie na fasolkę - 4 oryginalne przepisy na dania, dzięki którym zielone strączki dadzą się poznać z innej, jeszcze bardziej fascynującej strony

NA DWA KĘSY Podziel się tapas - przekąski w stylu hiszpańskim to idealny pomysł, by urozmaicić wakacyjne wieczorne spotkania z rodziną i przyjaciółmi

DO SMAKU Rozmaryn - pachnące igiełki sprawdzą się jako składnik pesto i wzbogacą smak pieczywa

SZYBKO ŁATWO PYSZNIE Lody i sorbety – zdrowe orzeźwienie Kto nigdy nie robił mrożonych słodkości, teraz na pewno się na nie skusi – o smaku mango, kokosowe, pistacjowe, z orzechów nerkowca lub owoców leśnych

NA ZAPAS, czyli sztuka odgrzewania. Papryka, której się upiecze. Drugie, bardziej wykwintne życie zrumienionych strąków

PO PROSTU ZRÓB TO! Przetwory z malin - Własnoręcznie przyrządzony ocet, buraczki z owocami i dżem smakują wyjątkowo!

CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Dobry, zły i... potrzebny cholesterol - Co jeść i jaki styl życia prowadzić, by cieszyć się dobrym zdrowiem

CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Trawienie bez przeszkód Jak rozruszać przemianę materii – produkty ważne w diecie

DANIA GŁÓWNE 6 pomysłów na mięsa i ryby z rusztu - Popisowe dania na obiad pod chmurką: steki, szaszłyki, tacos, pstrągi i sardynki

SAMA SŁODYCZ Ciasta i desery bez pieczenia Najlepsze na upalne popołudnia pyszności z owocami: tarta jagodowa, torcik z truskawkami, zielona matcha, trifle rabarbarowe, sernik i pianka malinowa oraz minitarty z awokado

PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Chłodniki – letnie przyjemności Kuszące połączenie warzyw i owoców

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

Beata Śniechowska - Wielki powrót wrocławskiej knyszy Kultowa dolnośląska buła z nadzieniem i sosem w bardziej wykwintnym wydaniu

Robert Sowa Uniwersalne krewetki - Aromatyczne owoce morza są prostsze do przyrządzenia niż się wydaje

Cristina Catese Bakłażan po włosku - Daj się skusić na pastę do pieczywa, warzywne pulpeciki i parmigiana di melanzane

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w  wakacyjnym numerze to:

NOWOŚCI Z KSIĘGARNI Książki, które ułatwią gotowanie, nauczą zdrowego odżywiania i pozwolą się odprężyć przy filiżance herbaty

ŚWIAT NA TALERZU: JAPONIA Wędrówki po Honsiu - Siódma co do wielkości wyspa na świecie oferuje niezliczoną ilość atrakcji: od zapierających dech w piersiach krajobrazów, przez unikatowe zabytki i dzieła sztuki, po znakomitą kuchnię

Przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 40 min.
Szaszłyki z indyka

Szaszłyki z indyka to jedna z wielu wariacji na temat szaszłyków. Zazwyczaj robimy szaszłyki z kurczaka, ale inny drób także będzie smaczny! Szczególnie, że szaszłyki z indyka kalorii mają mniej i są bardziej dietetyczne. W przepisie na szaszłyki z indyka marynata odgrywa ważną rolę - zwłaszcza, kiedy robimy te pyszności na grillu. Sprawdź, jak zamarynować indyka na szaszłyki i z jakimi dodatkami podać to danie z rusztu. Uwaga - podany czas przygotowania nie zawiera czasu marynowania.

mojegotowanie

Szaszłyki z indyka