Placki ziemniaczane ze śmietaną

Ocena:

4.51 (169)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem to danie, które trudno zjeść w rozsądnej ilości. Ale śmietana w tym daniu dobrze współgra także z wytrawnymi dodatkami, takimi jak łosoś wędzony czy rukola. Dobrze, że z przepisu zawsze wychodzi spora porcja, więc spokojnie – starczy dla każdego. Danie jest łatwe do zrobienia, ale wymaga czasu, bo ziemniaki najlepiej zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. I jeśli macie taką możliwość, dobrze jest wymieniać się przy patelni, bo placki mają to do siebie, że znikają od razu po usmażeniu.

Składniki:

  • ziemniaki  1 kg

  • cebula  1 szt.

  • mąka pszenna  90 g

  • jajka  2 szt.

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • olej rzepakowy  60 ml

  • śmietana 18%  200 ml

Placki ziemniaczane ze śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: obieramy i myjemy. Cebulę obieramy z łupiny. Obydwa składniki ścieramy na tarce. Odlewamy wodę.

  • Krok 2:

    Przygotowanie masy na placki: dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz. Mieszamy łyżką, łącząc składniki.

  • Krok 3:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką i delikatnie rozprowadzamy, aby placki ziemniaczane były cienkie i chrupiące. Czekamy, aż zarumienią się z jednej strony i obracamy na drugą. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  • Krok 4:

    Podawanie: na porcję nakładamy 3–4 placki, na wierzch dajemy śmietanę – wystarczy 1 łyżka. Niektórzy wolą placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, innym pasują posypane szczypiorkiem.

Porady

  • Aby skrócić czas przygotowywania, możecie zetrzeć ziemniaki w malakserze. Placki wyjdą wtedy trochę grubsze i mniej chrupiące, ale również bardzo smaczne.
  • Można zrobić także placki ziemniaczane ze śmietaną na gotowanych ziemniakach – będą bardziej delikatne i aksamitne w smaku. Oczywiście, dochodzi czas gotowania ziemniaków, ale nie trzeba ich wtedy ścierać na tarce. Wystarczy zmiksować składniki i gotowe.
  • Mąkę pszenną można zastąpić mieszanką bezglutenową.
  • Zanim zaczniecie smażyć placki, upewnijcie się, że olej na patelni jest rozgrzany. Jeśli odrobinka wody zacznie skwierczeć, można rozpocząć smażenie.
  • Przy smażeniu placków nie należy się spieszyć. Delikatnie sprawdźcie, czy placek od spodu jest już rumiany i dopiero wtedy przewróćcie go na drugą stronę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dodatki placków ziemniaczanych ze śmietaną

  • cukier – klasyczna wersja uwielbiana przez dzieci i nie tylko,
  • szczypiorek – szybki zielony dodatek do placków ziemniaczanych ze śmietaną na ostro,
  • łosoś – placki ziemniaczane dobrze smakują ze śmietaną i plasterkiem wędzonego łososia. Dodatkowo można go skropić odrobiną soku z cytryny i posypać posiekanym koperkiem,
  • natka pietruszki – można ją dodać do masy ziemniaczanej, jeśli nie będziecie podawać placków ziemniaczanych na słodko,
  • rukola –  jej garść wzbogaci danie w witaminy i sprawi, że całość będzie dobrze wyglądać na talerzu. Dodatkowo można dorzucić kilka orzechów makadamia lub nerkowca, które świetnie się komponują z tym zielonym dodatkiem.
  • suszony rozmaryn i tymianek – również można dodać do ciasta na placki w wersji wytrawnej

Placki ziemniaczane ze śmietaną wegańską

W wersji wegańskiej można wykorzystać 1 z 6 zamienników jajka, np. siemię lniane. Wystarczy jedna łyżka, czyli ok. 15 g i nie trzeba ich wcześniej namaczać, bo namiękną od wody z ziemniaków. Wyjdą także, jeśli po prostu pominiecie ten składnik. Masę na placki ziemniaczane można przygotować tylko z ziemniaków i mąki z dodatkiem przypraw.

Nie tylko ciasto można zrobić bez jajek, ale także śmietanę bez nabiału. Wegańska śmietana wymaga wcześniejszego przygotowania, ale również jest bardzo smaczna. Można ją zrobić z płatków owsianych, mleka roślinnego i oleju kokosowego lub po prostu kupić ją w sklepie.

Placki ziemniaczane ze śmietaną bez mąki

Możecie wykonać również pyszne ziemniaczane placki bez mąki – będą odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. W tym przypadku trzeba dobrze odcisnąć wodę z ziemniaków. Najlepiej zrobić to dwa razy:

  • od razu po starciu ziemniaków na wiórki,
  • chwilę (2–3 min) po dodaniu soli, bo wtedy ponownie puszczą soki.

W tej wersji wystarczy dodać jajka i właściwie już można smażyć. Do placków ziemniaczanych najlepsze będą odmiany typu C, które zawierają najwięcej skrobi i co za tym idzie miąższu. Nie będą więc aż tak bardzo podchodzić wodą.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne