Młoda kapusta rządzi na polskich stołach. Oprócz surówek robimy z niej pyszna duszona kapustę, gołąbki, łazanki, albo zupę. W każdej potrawie smakuje wyśmienicie.
Młoda kapusta jest tez doskonała do wszelkiego rodzaju surówek i sałatek. Miękka, smaczna i pięknie zielona cieszy oko, zanim jeszcze sięgniemy po widelec. Klasyczna surówka najczęściej składa się z kapusty, marchewki i dodatków i smakuje wyśmienicie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taką surówkę wzbogacić o kolejne letnie przeboje.
Surówka z młodej kapusty z ogórkiem małosolnym
Jeśli właśnie kisicie ogórki na małosolne, wyciągnijcie 1-2 sztuki i dorzućcie do poszatkowanej kapusty. Delikatny smak ogórków nada surówce nowego smaku i będzie przyjemnie chrupał w zębach. Ale to nie wszystko. W naszej surówce znalazło się jeszcze kilka pysznych dodatków. Zobaczcie cały przepis.
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 duża marchewka,
- mała cebula, może być szalotka
- 5 cm pora (może być zarówno zielona, jak biała część)
- 2 ogórki małosolne,
- szczypiorek,
- natka pietruszki,
- miód płynny,
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek lub dobry olej,
- sól
Kapustę umyjcie, drobno poszatkujcie i wrzućcie do miski. Marchewkę umyjcie, zetrzyjcie na grubych oczkach i dorzućcie do kapusty. Cebulę i por drobno pokrójcie i też dorzućcie do miski. Doprawcie wszystko solą, dobrze wymieszajcie i wygniećcie ręką by zmiękły.
Ogórki małosolne pokrójcie w półplasterki i dorzućcie do miękkich warzyw. Na koniec wrzućcie garść drobno pokrojonego szczypiorku, garść drobno pokrojonej natki pietruszki, 2 łyżeczki miodu, łyżkę soku z cytryny oraz 3 pełne łyżki oliwy z oliwek. Wszystko wymieszajcie i odstawcie na kilka chwil, by wszystko się przegryzło.
Przed samym podaniem wymieszajcie jeszcze raz wszystkie składniki. Gotowe.
Ta surówka z młodej kapusty smakuje wybornie jedzona samodzielnie, ale będzie też świetnym dodatkiem do mięs, ryb, na grilla, albo do kotletów z ziemniaków czy jajek. W każdym z tych zestawów dodaje daniu wyrazistości i smaku.
Do tych kotletów pasuje doskonale: