Zupa z młodej kapusty

Lekka, prosta i smakowita zupa z młodej kapusty. Dobra propozycja na bezmięsne pierwsze danie. Zupa z młodej kapusty zasmakuje całej rodzinie - można podać z kleksem śmietany i świeżym koperkiem.

Zupy

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 187 głosów)

Składniki:

  • 7 małych marchewek
  • Pietruszka
  • Mały seler
  • 12 młodych ziemniaczków
  • ¼ pęczka koperku
  • Mała główka młodej kapusty
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą, zagotować.
  • Koperek umyć, osuszyć. Posiekać listki, odłożyć. Łodyżki pokroić i wrzucić do zupy. Dodać też trochę soli.
  • Kapustę pokroić wg uznania i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
  • Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej białym.
  • Zupę rozlewać do talerzy, dekorować śmietaną i posypać koperkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy