Zupa z młodej kapusty

Lekka, prosta i smakowita zupa z młodej kapusty. Dobra propozycja na bezmięsne pierwsze danie. Zupa z młodej kapusty zasmakuje całej rodzinie - można podać z kleksem śmietany i świeżym koperkiem.

Dodany przez:

Zupa z młodej kapusty

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 7 małych marchewek
  • Pietruszka
  • Mały seler
  • 12 młodych ziemniaczków
  • ¼ pęczka koperku
  • Mała główka młodej kapusty
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Śmietana do podania

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą, zagotować.
  2. Koperek umyć, osuszyć. Posiekać listki, odłożyć. Łodyżki pokroić i wrzucić do zupy. Dodać też trochę soli.
  3. Kapustę pokroić wg uznania i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
  4. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej białym.
  5. Zupę rozlewać do talerzy, dekorować śmietaną i posypać koperkiem
zupa kapusta zupy polskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy