Młode ziemniaki i młoda kapusta to jedne z tych produktów, na które z utęsknieniem czekamy przez cały rok. Kiedy więc zaczyna się sezon, od razu przygotowujemy z nich mnóstwo pysznych posiłków, a jeden z takich pokazał na swoim kanale Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, co zrobić z tego sezonowego duetu, a od razu zechcecie spróbować. Nie narobicie się zbyt dużo, za to z pewnością nasycicie na pół dnia. 

Co można zrobić z młodych ziemniaków i kapusty?

Młode ziemniaczki są tak smakowitym składnikiem, że nie potrzebują już wielu dodatków. Zwykle gotujemy je i podajemy z masłem oraz koperkiem, ale można też wyczarować z nich pyszne placki ziemniaczane czy ziemniaczaną sałatkę z rzodkiewką oraz szczypiorem. Z kolei młoda kapusta zwykle pojawia się na stole w postaci gęstego, zasmażanego na patelni dodatku do kotleta lub jako kapuśniak

Tomasz Strzelczyk pokazał jednak coś jeszcze lepszego i zrobił 2w1, łącząc te dwa sezonowe składniki. Ulubionych kucharz internautów przygotował młode ziemniaki z młodą kapustą na jednej patelni i jak sam powiedział, stworzył z tego "obiad królewski". Wystarczyły tylko 3 wyraziste dodatki, czyli wędzony boczek, cebula i czosnek. Całość robi się bardzo szybko i łatwo, za to smak gotowego dania zachwyca każdego. 

Młode ziemniaki z kapustą - dodatki

Aby młode ziemniaki z kapustą miały jeszcze więcej smaku i aromatu, Tomasz Strzelczyk dodaje do nich sporą porcję świeżych ziół, czyli tymianek, koperek i szczypiorek. Dzięki temu danie nabiera lekkości, choć samo w sobie jest dość sycące i ciężkie. Zobaczcie dokładne proporcje wszystkich składników i koniecznie spróbujcie takiego połączenia smaków. 

Prosty przepis na młode ziemniaki z kapustą

Składniki:

  • 700g młodych ziemniaków
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 250g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku i szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Młode ziemniaczki dokładnie szorujemy (nie obieramy ze skórki) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie kroimy boczek wędzony w kostkę, a cebulkę i czosnek drobno siekamy. Młodą kapustę natomiast szatkujemy, przekładamy do miski, solimy i gnieciemy w dłoniach, aby zmiękła. 
  2. Pokrojony boczek podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz, a mięso ładnie się zarumieni. W tym momencie dorzucamy do niego ugotowane i odcedzone młode ziemniaki. Po chwili wrzucamy też cebulkę oraz posiekany tymianek i podsmażamy całość, aż cebulka się zeszkli.
  3. Na koniec dodajemy czosnek, króciutko podgrzewamy, a następnie wrzucamy na patelnię kapustę. Wszystko podsmażamy przez około 10 minut bez przykrycia i gotowe.

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA